Πέθανε την Τρίτη το βράδυ σε ηλικία 65 ετών ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Πολωνία, ο Γιαν Κούλτζικ, εξαιτίας μετεγχειρητικών επιπλοκών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας του, της Kulczyk Holding.

Το όνομά του βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Πολωνούς επί χρόνια, με περιουσιακά στοιχεία η αξία των οποίων φέτος ανερχόταν σε 4,2 δισ. δολάρια, ενώ οι επιχειρήσεις του εκτείνονταν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, κυρίως όμως στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια και στους αυτοκινητοδρόμους.

Πηγή δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατός του ήταν απροσδόκητος και αποτέλεσμα μίας ιατρικής θεραπείας «ρουτίνας» στην οποία υποβλήθηκε εκτός Πολωνίας.

Η εκπρόσωπος της Kulczyk Holding Μάρτα Βισόκα αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η περιουσία του περιλαμβάνει το όμιλο χημικών Ciech, τις ενεργειακές εταιρείες Polenergia και Serinus Energy και έναν αριθμό πολυεθνικών πετρελαϊκών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων φυσικού αερίου.

Το ακριβότερο περιουσιακό του στοιχείο ήταν το μερίδιο 3% που κατείχε στη βρετανική ζυθοποιία SABMiller.

Από τις αρχές του χρόνου, ο Κούλτζικ είχε ξεκινήσει να πουλάει μετοχές του σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του, περιλαμβανομένων των εταιρειών Ophir Energy και Polenergia, γεγονός που είχε προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τα στρατηγικά του σχέδια.

Ο Κούλτζικ ήταν πατέρας δύο παιδιών, της Ντομινίκα και του Σεμπάστιαν. Ο γιος του ορίστηκε διαχειριστής των οικογενειακών επιχειρήσεων--με εταιρείες στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική--στο τέλος του 2013, όταν ανέλαβε την θέση του διευθυντή της επενδυτικής εταιρείας Kulczyk Investments.