Στην οριστική έγκριση των σχεδίων κατασκευής 300 νέων κατοικιών σε έναν εβραϊκό οικισμό στη Δυτική 'Οχθη προχώρησε σήμερα το Ισραήλ.

Το παράδοξο είναι ότι αυτό συνέβη την ίδια στιγμή που εκτελούνταν μία δικαστική εντολή κατεδάφισης δύο κενών πολυκατοικιών στην περιοχή.

Μέλος της ηγεσίας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα πολέμου» την εντολή που έδωσε το Ισραήλ για την «άμεση» κατασκευή 300 κατοικιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτά τα μέτρα εποικισμού και εγκλημάτων πολέμου αποτελούν τμήμα ενός σχεδίου των ισραηλινών ηγετών για να επιβάλουν το “Μεγάλο Ισραήλ” στην ιστορική Παλαιστίνη και να καταστρέψουν τη λύση των δύο κρατών και την ευκαιρία για ειρήνη», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, ηγετικό μέλος της οντότητας που εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους των κατεχόμενων περιοχών και της διασποράς.

 Δεκάδες εβραίοι έποικοι έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στον οικισμό Μπέιτ Ελ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατεδάφιση. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε πως τα δύο ημιτελή συγκροτήματα κατοικιών είχαν οικοδομηθεί παράνομα σε παλαιστινιακή γη.

Απευθείας τηλεοπτικές εικόνες από το Μπέιτ Ελ έδειξαν τους εποίκους, οι οποίοι είχαν συγκρουστεί νωρίτερα με την αστυνομία, να παρακολουθούν έναν εκσκαφέα να κατεδαφίζει τα κτίρια χωρίς να επεμβαίνουν.

Οι υπερεθνικιστές που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τον είχαν καλέσει να προχωρήσει με το σχέδιο οικοδόμησης των 300 κατοικιών, που είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια και προέβλεπε την απόδοση μίας άλλης εδαφικής έκτασης στο Μπέιτ Ελ ως αποζημίωση για την κατεδάφιση.

Ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ανέφερε πως έχει εγκριθεί "η άμεση κατασκευή 300 οικιστικών μονάδων".

Επιπλέον, ανέφερε η ανακοίνωση, δόθηκε έγκριση για την οικοδόμηση 413 κατοικιών στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το κράτος τους, κατά τον πόλεμο του 1967. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους οικισμούς που έχει κτίσει το Ισραήλ σε κατεχόμενη γη.

Ηγέτες των εποίκων ασκούν πιέσεις στον Νετανιάχου τις τελευταίες εβδομάδες να αυξήσει την κατασκευή κατοικιών, που θεωρούνται διεθνώς και από τους Παλαιστινίους εμπόδιο στη δημιουργία δικού τους κράτους.