current views are: 10

29 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση16:02

Αφγανιστάν: Νεκρός ο αρχηγός των Ταλιμπάν, Μουλάς Ομάρ

Τον θάνατο του αρχηγού των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, επιβεβαίωσε  εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν.

Δημοσίευση 16:02’
αρθρο-newpost

Τον θάνατο του αρχηγού των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, επιβεβαίωσε  εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν.

Τον θάνατο του αρχηγού των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν Χάσιμπ Σεντίκι.

«Ο μουλάς Όμαρ είναι νεκρός. Πέθανε σε ένα νοσοκομείο στο Καράτσι (νότιο Πακιστάν) τον Απρίλιο του 2013 (…) υπό μυστηριώδεις συνθήκες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο εκπρόσωπος τύπου, απαντώντας στην έντονη φημολογία σχετικά με τον θάνατο του επικεφαλής των Ταλιμπάν, που δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από το 2001.

Ένας εκπρόσωπος, ωστόσο, των Ταλιμπάν διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον θάνατο του Όμαρ.

Ο Κάρι Γιούσεφ Αχμαντί δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι διαθέτει πληροφορίες βάση των οποίων ο «Μουλάς Όμαρ είναι ζωντανός και ηγείται του κινήματος».

Οι φήμες για τον θάνατο του Μουλά Ομάρ είχαν «φουντώσει», με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να ανακοινώνει πως θα διερευνήσει διεξοδικά το εάν είναι νεκρός.

Ο Zafar Hashemi, εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος προέδρου της χώρας Ashraf Ghani, τόνισε νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου πως οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας θα διερευνούσαν διεξοδικά όλα τα στοιχεία ώστε να διαπιστωθεί και να εξακριβωθεί πως η φήμη πως ο Μουλάς Ομάρ είναι νεκρός τα τελευταία τρία χρόνια ευσταθούν. 

Σημειώνεται ότι η είδηση για τον θάνατο του Ομάρ έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν.

Ο μυστηριώδης μουλάς Ομάρ

Ο αινιγματικός μουλάς Όμαρ, ο ιστορικός ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, ήταν ένας αντάρτης ταπεινής καταγωγής ο οποίος έφτασε να διοικεί ένα από τα σκληρότερα καθεστώτα στη μουσουλμανική ιστορία, προτού να ανατραπεί από τους δυτικούς συμμάχους, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Ο αρχηγός των Ταλιμπάν, που σε παλιές, ασπρόμαυρες φωτογραφίες ξεχωρίζει από το τουρμπάνι του, την μαύρη γενειάδα και το μάτι που του έλειπε, ήταν διαβόητος στη Δύση γιατί κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του (1996-2001) επιφύλαξε στις γυναίκες βάναυση μεταχείριση, κατέστρεψε τους γιγαντιαίους Βούδες του Μπαμιγιάν και απαγόρευσε τη μουσική και την τηλεόραση σε όλους τους Αφγανούς.

Το όνομα του μουλά Όμαρ, του επονομαζόμενου και “ηγέτη των πιστών” από τους οπαδούς του, έγινε συνώνυμο του τρόμου όταν δέχτηκε να φιλοξενήσει στο Αφγανιστάν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον αρχηγό της Αλ Κάιντα και αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σήμερα η επιρροή της Αλ Κάιντα στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι εξασθενεί καθώς στη θέση της αναδύθηκε μια άλλη οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Όμαρ ανατράπηκε από την εξουσία στα τέλη του 2001 από τον στρατιωτικό συνασπισμό δυτικών χωρών υπό τις ΗΠΑ και, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έφυγε στο γειτονικό Πακιστάν. Τα ίχνη του χάθηκαν αν και πληροφορίες των ήθελαν να ζει κάπου μεταξύ του Καράτσι και της Κουέτα υπό την προστασία —ή τον έλεγχο— των τοπικών μυστικών υπηρεσιών.

Τους τελευταίους μήνες, οι φήμες για τον θάνατό του εντάθηκαν στους τζιχαντιστικούς κύκλους της περιοχής με αποτέλεσμα πολλά ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν να εγκαταλείπουν την οργάνωση και να στηρίζουν ανοιχτά πλέον τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Τον περασμένο Απρίλιο, για να περιορίσουν την αυξανόμενη επιρροή του ΙΚ στην περιοχή και να απαντήσουν στις φήμες οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα μια βιογραφία-έκπληξη του ηγέτη τους.

Παρά το γεγονός ότι «τον κυνηγά αδιάκοπα ο εχθρός» δεν έχει παρατηρηθεί «κανένας περισπασμός και καμία αλλαγή στον τρόπο δουλειάς» του μουλά Όμαρ, υπογράμμιζε αυτό το διθυραμβικό κείμενο που τον παρουσίαζε να παρακολουθεί τη δράση των Ταλιμπάν και να αγωνίζεται συνεχώς εναντίον των ξένων και των αφγανικών δυνάμεων. Η βιογραφία περιείχε αναρίθμητες ιστορίες από μάχες που έδωσε ο μουλάς και σημείωνε ότι το “αγαπημένο όπλο” του είναι το RPG-7.

Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον μουλά Όμαρ και πρόσφεραν το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον θα τους παρείχε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Σύμφωνα πάντα με την “επίσημη” βιογραφία του, ο Μοχάμαντ Όμαρ γεννήθηκε το 1960 και μεγάλωσε στην Κανταχάρ του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν. Οι γονείς του ήταν φτωχοί χωρικοί που ανήκαν στο παρακλάδι Γιλζάι των Παστού, ενός λαού που ζει στην περιοχή μεταξύ νοτίου Αφγανιστάν και Πακιστάν. Άλλες πηγές πάντως αναφέρουν διαφορετικές ημερομηνίες γέννησής του, από το 1950 μέχρι και το 1966.

Αργότερα παρακολούθησε μια διάσημη κορανική σχολή στο Πακιστάν αλλά διέκοψε τις σπουδές του για να αγωνιστεί εναντίον των Σοβιετικών που εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1979. Την εποχή εκείνη δεν ήταν παρά ένας απλός μαχητής, χωρίς στρατιωτικό βαθμό και χωρίς πτυχίο στη θεολογία και έμενε στο Σανγκεσάρ, ένα χωριουδάκι κοντά στην Κανταχάρ. Στις μάχες εναντίον των Σοβιετικών και των κυβερνητικών στρατευμάτων —συμμάχων της τότε ΕΣΣΔ— τραυματίστηκε τέσσερις φορές και έχασε το δεξί μάτι του.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, έγινε ο θρησκευτικός ηγέτης του χωριού του και συγκέντρωσε γύρω του νεαρούς ισλαμιστές που θαύμαζαν τα πολεμικά του κατορθώματα. Από την ομάδα αυτή γεννήθηκε ένα νέο κίνημα, οι Ταλιμπάν, που αρχικά στηρίχθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από αξιωματικούς του πακιστανικού στρατού.

Το 1994 το νεόκοπο, ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα έθεσε υπό τον έλεγχό του την επαρχία Κανταχάρ, καθώς η χώρα βυθιζόταν στον εμφύλιο πόλεμο. Δύο χρόνια αργότερα οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, εκτέλεσαν τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Νατζιμπουλάχ και επέβαλαν το φονταμενταλιστικό καθεστώς τους.

Σε αντίθεση με τον φίλο του, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο μουλάς Όμαρ δεν εμφανίστηκε ποτέ σε βίντεο και οι ομιλίες που του αποδίδονται διαβάζονταν από τον επίσημο εκπρόσωπο των Ταλιμπάν ή αναρτώνταν στο διαδίκτυο.


σχετικα αρθρα