Ο Μανουέλ Κοντρέρας, άλλοτε επικεφαλής της διαβόητης υπηρεσίας πληροφοριών του στρατιωτικού καθεστώτος του Αουγκούστο Πινοτσέτ, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει συνολικά 500 χρόνια κάθειρξη για απαγωγές, δολοφονίες και βασανισμούς αντιφρονούντων, εισήχθη σε νοσοκομείο.

Ο Κοντρέρας, ηλικίας 86 ετών, βρίσκεται σε «σταθερή» κατάσταση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί. Εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο της Χιλής «για πολλαπλές παθήσεις, που επιδεινώνονται από τον διαβήτη» από τον οποίο πάσχει.

Ο Κοντρέρας, συνταγματάρχης πεζικού εν αποστρατεία, διηύθυνε την Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (Dirección de Inteligencia Nacional, DINA), η οποία ευθύνεται για την πλειονότητα των 3.200 νεκρών και των 38.000 βασανισμών επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας (1973-1990).

Φυλακισμένος από το 2005, ο «Ελ Μάμο» συνεχίζει ως και σήμερα να αρνείται ότι η DINA βασάνιζε ή εξαφάνιζε αντιφρονούντες.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, στην 40ή επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Κοντρέρας είχε επαναλάβει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «κανένας δεν βασανίστηκε» από τους άνδρες του σώματος του οποίου ηγείτο στις εγκαταστάσεις της DINA.

Η διαβόητη υπηρεσία είχε φθάσει να αριθμεί έως και 60.000 ανθρώπους—πράκτορες, πληροφοριοδότες και ένα εξωτερικό δίκτυο. Διέθετε μυστικούς πυρήνες και δεν λογοδοτούσε παρά μόνο στον ίδιο τον Πινοτσέτ. Ε

ξόντωνε επίσης αντιπάλους του καθεστώτος στο εξωτερικό, με τις πιο γνωστές επιχειρήσεις της να έχουν καταγραφεί στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.