ΔΙΕΘΝΗ

FT: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο - Δύο όρους θέτει το Ταμείο

του Βαγγέλη Βιτζηλαίου - Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2015, 17:23 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2015, 19:03
FT: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο - Δύο όρους θέτει το Ταμείο
Facebook Twitter Whatsapp

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γνωστοποίησε στην Αθήνα ότι το υψηλό επίπεδο χρέους και η φτωχή πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις θέτουν σε αμφιβολία νέο δάνειο του Ταμείου προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ερωτήματα για το εάν ο θεσμός θα συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης με την Ε.Ε., μεταδίδουν οι  Financial Times.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε ότι το υψηλό επίπεδο χρέους και η φτωχή πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις της Αθήνας θέτουν σε αμφιβολία νέο δάνειο του Ταμείου προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ερωτήματα για το εάν ο θεσμός θα συμμετάσχει στο πακέτο στήριξης με την Ε.Ε., μεταδίδουν οι  Financial Times.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επικαλείται περιληπτικό έγγραφο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ενώ το κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Αθήνα θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος σε ένα νέο πρόγραμμα για μήνες, πιθανώς τουλάχιστον έως τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στη Γερμανία όπου εδώ και καιρό αξιωματούχοι τονίζουν ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα ήταν αδύνατο να πάρει έγκριση ένα νέο πακέτο από την Bundestag.

To τετρασέλιδο «αυστηρά εμπιστευτικό» έγγραφο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ «θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τις πολιτικές» για να διαβεβαιώσουν ότι το νέο πακέτο της Ευρωζώνης «είναι συμβατό με ό,τι σκέπτεται το Ταμείο».

Τονίζει ακόμη ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σε αυτή τη φάση». Οι FT προσθέτουν ότι το Ταμείο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε δεύτερο στάδιο, όταν η Ελλάδα «θα έχει συμφωνήσει σε ένα ξεκάθαρο πακέτο μεταρρυθμίσεων» και εφόσον οι  ευρωπαίοι εταίροι «έχουν συμφωνήσει σε ελάφρυνση χρέους».

O Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την επιθυμία της το Ταμείο να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αλλά αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου -προερχόμενα από Ασία, Βραζιλία και Καναδά – τόνισαν ότι «θα πρέπει να προστατευθεί η αξιοπιστία του Ταμείου».

Κατά το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν εκπληρώνει δύο από τους βασικούς όρους που το ίδιο το Ταμείο θέτει προκειμένου να στηρίξει οικονομικά μία χώρα. Όποια χώρα ζητά στήριξη θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει «την θεσμική και πολιτική ικανότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις» αλλά και ότι «το χρέος του είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι κανένα από τα δύο παραπάνω κριτήρια ικανοποιούνται και δεν γνωρίζει αν η Αθήνα θα τα εκπληρώσει ως το φθινόπωρο.