Η μετανάστευση γίνεται ολοένα και λιγότερο αυθόρμητη και περισσότερο υποβοηθούμενη και διευθύνεται από μεγάλες οργανώσεις διασυνοριακής εμπορίας ανθρώπων, τόνισε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπουτσβάροβα στη διάρκεια έκτακτης συνάντησης των αρχηγών αστυνομιών του Φόρουμ του Σάλτσμπουργκ, στη Σόφια.

Η συνάντηση σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι συνέχεια συζήτησης των υπουργών Εσωτερικών του Σάλτσμπουργκ Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου, όταν η κ. Μπουτσβάροβα συμμετείχε στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Τα δύο κεντρικά προβλήματα, όπως τόνισε η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, είναι η ανάγκη μίας τυποποιημένης στατιστικής μεθοδολογίας και ο εντοπισμός των οργανωμένων ομάδων παράνομης εμπορίας ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας ανέφερε ότι οι μετακινήσεις μεγάλων ομάδων ανθρώπων είναι οργανωμένη εκ των προτέρων. «Είμαστε αντιμέτωποι με διασυνοριακές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων, η οποία συσσωρεύει μεγάλες χρηματοοικονομικές ροές. Εμπλέκονται επίσης και σε άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, η πίεση μέσω της διαδρομής της Ανατολικής Μεσογείου έχει πολλαπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2014, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Κόστοφ.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η Frontex αναλύει μερικές από τις αιτίες της αυξημένης μεταναστευτικής ροής: Εντατικοποίηση του συνοριακού ελέγχου κατά μήκος συγκεκριμένων συνόρων, δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, χαμηλό ποσοστό επιστροφής των παράτυπων μεταναστών, γρήγορη νομιμοποίηση της παραμονής και της δυνατότητας για περαιτέρω ταξίδια στην ΕΕ.

Από τα μέσα του 2013, η Βουλγαρία υφίσταται μια άνευ προηγουμένου πίεση. Από τις αρχές του 2015, η συνολική μεταναστευτική πίεση έχει αυξηθεί τέσσερις φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014: Εισήλθαν 43706 άτομα, εκ των οποίων 4.999 έχουν τεθεί υπό κράτηση στα σύνορα. Η πίεση είναι ισχυρότερη στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας όπου καταγράφεται το 93% των προσπαθειών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Συνολικά 4.734 άτομα συνελήφθησαν εκεί: 2.751 στα πράσινα σύνορα και 1.983 στα σημεία ελέγχου. Αναμένεται ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί ως επί το πλείστον λόγω ανακατεύθυνσης των ροών και ενίσχυσης των μέτρων της ΕΕ στη Μεσόγειο, δήλωσε ο κ. Κοστόφ.

Από την αρχή του έτους, έχουν 4.420 άτομα έχουν συλληφθεί στην προσπάθεια να φύγουν παράνομα από τη χώρα, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Το 87% των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να εξέλθουν από τη χώρα παράνομα συνελήφθη στα σύνορα Βουλγαρίας - Σερβίας.