Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς διαμήνυσε πως θα προσφύγει στο  Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον θάνατο του μωρού μιας οικογένειας Παλαιστινίων.

«Ετοιμάζουμε αμέσως τον φάκελο που θα υποβληθεί στο ΔΠΔ και τίποτε δεν θα μας σταματήσει να καταθέσουμε προσφυγή», δήλωσε ο Αμπάς από την έδρα της προεδρίας στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κατήγγειλε «τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται καθημερινά από τους Ισραηλινούς κατά του παλαιστινιακού λαού».

Σημειώνεται πως σήμερα έποικοι πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα από τα παράθυρα, που ήταν ανοικτά λόγω της καλοκαιρινής ζέστης, δύο σπιτιών στο χωριό Ντούμα κοντά στη Νάμπλους, στη βόρεια Δυτική Όχθη. Ένα από αυτά ήταν το σπίτι της οικογένειας Νταουάμπσεχ.

Στους τοίχους έγραψαν «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί», «εκδίκηση» και ζωγράφισαν ένα αστέρι του Δαυίδ προτού διαφύγουν προς την κατεύθυνση ενός γειτονικού εβραϊκού οικισμού, του Μάαλε Εφράιμ.

Το μωρό, ο Άλι Νταουάμπσεχ, 18 μηνών, κάηκε ζωντανό. Τέσσερις συγγενείς του, ανάμεσά τους η μητέρα του Ρίχαμ, 26 ετών, ο πατέρας του Σάαντ και ο τετράχρονος αδελφός του Άχμεντ, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ισραηλινό νοσοκομείο και σύμφωνα με τους ισραηλινούς γιατρούς η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι τρεις τους φέρουν εγκαύματα τρίτου βαθμού, η μητέρα στο 90% του σώματός της, ο πατέρας στο 80% του σώματός του και ο γιος τους Άχμεντ στο 60% του σώματός του. Νοσηλεύεται επίσης άλλος ένας τραυματίας από την επίθεση που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είναι ένα κοριτσάκι.

Χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατική» την επίθεση αυτή, ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν πολύ σπάνια, οι ισραηλινοί ηγέτες, με πρώτο τον δεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έπεισαν τους Παλαιστινίους οι οποίοι υπογράμμισαν ότι θεωρούν την ισραηλινή κυβέρνηση «πλήρως υπεύθυνη» για τον θάνατο του μωρού λόγω της «ατιμωρησίας των εποίκων».