Οι Αφγανοί Ταλιμπάν διέψευσαν σήμερα «τις φήμες» σχετικά με τον θάνατο του Τζαλαλουντίν Χακάνι, ιδρυτή του ομώνυμου δικτύου και συμμάχου των ανταρτών, μία ημέρα αφού ανακοινώθηκε ότι ο γιος του Σιρατζουντίν ανέλαβε την ηγεσία του κινήματος.

Πακιστανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι ο Τζαλαλουντίν Χακάνι πέθανε πριν σχεδόν ένα χρόνο από φυσικά αίτια.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι ισλαμιστές αντάρτες διατήρησαν σκοπίμως τον μύθο του ηγέτη τους παρότι γνώριζαν ότι είναι νεκρός, όπως έγινε και με τον μουλά Όμαρ, ιστορικό ηγέτη των Ταλιμπάν ο οποίος πέθανε το 2013 στο Πακιστάν και ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από τους αντάρτες.

Όμως σήμερα οι Αφγανοί Ταλιμπάν ανέφεραν στον ιστότοπό τους ότι ο Τζαλαλουντίν Χακάνι, που είναι περίπου 70 ετών, «ήταν άρρωστος, όμως με τη βοήθεια του Θεού η υγεία του είναι καλή εδώ και κάποιον καιρό και δεν έχει κανένα πρόβλημα». «Οι φήμες σχετικά με τον θάνατο του Τζαλαλουντίν Χακάνι είναι αβάσιμες», πρόσθεσαν.

Ένας διοικητής των Ταλιμπάν που έχει τη βάση του στο βορειοδυτικό Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τον εγγονό του βετεράνου του τζιχάντ και τον διαβεβαίωσε ότι ο παππούς του είναι καλά και ζωντανός.

Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι, που κατάγεται από την αφγανική επαρχία Χοστ, είναι ένας από πλέον σεβαστούς ισλαμιστές αντάρτες στους τζιχαντιστικούς κύκλους της περιοχής τόσο για τη συμμετοχή του στην αντίσταση κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980 όσο και κατά των Αμερικανών μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού στο Αφγανιστάν, ο Τζαλαλουντίν και το δίκτυο Χακάνι αποσύρθηκαν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μια περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, η οποία έχει γίνει προπύργιο των τζιχαντιστών της περιοχής.

Από αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή το δίκτυο Χακάνι έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις στο ανατολικό Αφγανιστάν ως την πρωτεύουσα Καμπούλ.

Πρόσφατα ο γιος του Σιρατζουντίν ανέλαβε την ηγεσία του δικτύου, ενώ αυτή την εβδομάδα ορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής των Αφγανών Ταλιμπάν, αφού ο προκάτοχός του μουλάς Μάνσουρ προήχθη σε νέος «εμίρης» αντικαθιστώντας τον μουλά Όμαρ.