Ο νέος ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, μουλάς Άχταρ Μάνσουρ, ζήτησε από την ισλαμιστική οργάνωση να διατηρήσει την «ενότητά» της στο πρώτο του ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα, εν μέσω φημών και ενδείξεων για σοβαρές διαφωνίες στις τάξεις της οργάνωσης όσον αφορά στον διορισμό του.

Ο μουλάς Μάνσουρ ήταν το δεξί χέρι του μουλά Όμαρ, όμως η απόφαση για τον διορισμό του στην ηγεσία των Αφγανών Ταλιμπάν δεν ήταν ομόφωνη. Κάποιοι διοικητές της οργάνωσης προτιμούσαν τον γιο του μουλά Όμαρ, τον Γιάκουμπ, ή κατηγορούν τον μουλά Μάνσουρ ότι έχει δοσοληψίες με το Πακιστάν. "Πρέπει να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την ενότητά μας. Ο διχασμός στις τάξεις μας δεν ωφελεί παρά τους εχθρούς μας και μας βλάπτει", τόνισε ο μουλάς Μάνσουρ.

Σύμφωνα με ένα μέλος της «Σούρας της Κουέτα», του κεντρικού οργάνου των Ταλιμπάν, η απόφαση να οριστεί ο μουλάς Μάνσουρ επικεφαλής της οργάνωσης ελήφθη πολύ γρήγορα και πολλά μέλη του συμβουλίου αυτού, περιλαμβανομένων τριών ιδρυτικών μελών των Ταλιμπάν, ήταν αντίθετα με την απόφαση.

«Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε τη σαρία και ο τζιχάντ θα συνεχιστεί μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτό», τόνισε ο μουλάς. Παρόλα αυτά στο μήνυμά του, στο οποίο μιλά παστούν τη γλώσσα που μιλούν στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Καμπούλ. «Ο εχθρός ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια ειρηνευτική διαδικασία. Όπως γνωρίζετε, οι εχθροί μας διασπείρουν πολλή προπαγάνδα», κατήγγειλε.