Οι αρχές της Κίνας διεξάγουν έρευνα σε βάρος ενός ανώτερου αξιωματούχου στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν της Κίνας διότι υπάρχουν υποψίες ότι παρέβη την κομματική πειθαρχία και τον νόμο, ανακοίνωσε σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, χρησιμοποιώντας μια φρασεολογία η οποία παραπέμπει συχνά σε υποθέσεις διαφθοράς.

Όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και των ένοπλων δυνάμεων στα τέλη του 2012, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κήρυξε τον πόλεμο στη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα στην Κίνα, δεσμευόμενος ότι θα διώκονται τόσο οι πιο ισχυροί αξιωματούχοι, οι «τίγρεις», όσο και οι πιο χαμηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί, οι «μύγες», κατά την ορολογία που είχε χρησιμοποιήσει.

Δεκάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν έκτοτε διωχθεί για διαφθορά, ανάμεσά τους και ο Ζιου Γιονγκάνγκ, ο ισχυρός άλλοτε επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Γκου Τσουνλί, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στην επαρχία Τζιλίν, αντιμετωπίζει έρευνα διότι υπάρχουν υποψίες για «σοβαρές παραβιάσεις της πειθαρχίας και του νόμου», ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου, το κομματικό όργανο το οποίο είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση υποθέσεων διαφθοράς, σε μια σύντομη ανακοίνωσή της στον ιστότοπό της χθες Σάββατο. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων China News Service ανέφερε ότι ο Γκου είναι ο πρώτος αξιωματούχος τόσο υψηλού επιπέδου που αντιμετωπίζει έρευνα για διαφθορά στην επαρχία Τζιλίν μετά το συνέδριο του 2012.

Ο Γκου κατάγεται από τη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και είχε υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις της κυβέρνησης και του κόμματος εκεί, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.