Η γαλλική αστυνομία απέτρεψε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Καλαί, στην βόρεια Γαλλία, περίπου 1.700 απόπειρες μεταναστών να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας της Μάγχης για να περάσουν στην Βρετανία και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο από πέτρα που έριξε κάποιος εναντίον του.

Από τις απόπειρες αυτές, οι 1.000 απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης στην περιοχή γύρω από την σήραγγα, ενώ οι υπόλοιπες 700 αποτράπηκαν μέσα στην σήραγγα, όπου είχαν κατορθώσει να εισέλθουν κάποιοι μετανάστες, διευκρίνισε αστυνομική πηγή.

Ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκε "στο πρόσωπο και το κεφάλι" από την ρίψη πέτρας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο αστυνομικός διακομίστηκε στο νοσοκομείο για ράμματα, ενώ αυτός που πέταξε την πέτρα, ένας Σουδανός μετανάστης, συνελήφθη.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχε μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούσαν να εισέλθουν στον χώρο της σήραγγας της Μάγχης με απώτερο στόχο να μπορέσουν να περάσουν στην Βρετανία, κυρίως λόγω της μικρότερης κυκλοφορίας φορτηγών.

Την περασμένη εβδομάδα οι απόπειρες των μεταναστών είχαν ξεπεράσει τις χίλιες, ενώ τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ένας Σουδανός έχασε την ζωή του, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των θανάτων μεταναστών στην περιοχή από τις αρχές του Ιουνίου.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε την Τετάρτη την ενίσχυση με επιπλέον 120 αστυνομικούς της δύναμης των 300 μελών των δυνάμεων της τάξης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της βρετανικής αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Daily Mail, περίπου το 70% των μεταναστών, που βρίσκονται στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί, ενδέχεται να καταφέρνει να φτάσει στην Βρετανία.

"Στις διαβουλεύσεις που είχαμε με τους Γάλλους συναδέλφους μας, αυτοί επιβεβαίωσαν ότι βάσει της δικής τους της έρευνας, το 70% των μεταναστών, που καταγράφουν στο Καλαί, εγκαταλείπει την γύρω περιοχή μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών", δήλωσε ο Άλαν Πούσλεϊ.

Η γαλλική αστυνομία δεν μπορεί να διευκρινίσει αν οι μετανάστες αυτοί φεύγουν προς την Γαλλία ή καταφέρνουν να εισέλθουν στην Βρετανία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η βρετανική αστυνομία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι περισσότεροι από 400 μετανάστες συνελήφθησαν στην κομητεία του Κεντ στην Βρετανία μόνον τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι "πολύ υψηλότεροι", υπογράμμισε.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι περίπου 3.500 από τους περίπου 5.000 μετανάστες που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα στο Καλαί μπορεί να περάσουν μέσω της σήραγγας της Μάγχης στην Βρετανία στο προσεχές μέλλον.