Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τον προειδοποίησε να μην οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές μέσω «της πολιτικής του αίματος», ανοίγοντας δηλαδή και πάλι τη σύγκρουση με τους Κούρδους.

Κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας επικρατεί στην Τουρκία σε μια περίοδο που η χώρα διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ και μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που η κυβέρνηση έχει αποκαλέσει «ταυτόχρονη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

«Το λέω με κάθε ειλικρίνεια: ο πρωθυπουργός (Αχμέτ) Νταβούτογλου είναι πραγματικά πρόθυμος να σχηματίσει έναν συνασπισμό και να σώσει τη χώρα από τα προβλήματά της», δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Haberturk TV.

«Όμως το πρόσωπο που κάθεται στον προεδρικό θώκο δεν το επιτρέπει», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου στη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι.

Αντίπαλοι του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι εξαπέλυσε στρατιωτική δράση εναντίον του PKK για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των εθνικιστών και να υπονομεύσει τη φιλοκουρδική αντιπολίτευση, οι καλές επιδόσεις της οποίας στις εκλογές του Ιουνίου συνέβαλαν ώστε να στερηθεί το AKP την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.