Αντιδράσεις σημειώνονται στους κόλπους των Ταλιμπάν με αφορμή την εκλογή του νέου ηγέτη τους.

Πολλοί έσπευσαν να απορρίψουν αυτόν τον διορισμό, θεωρώντας ότι έγινε πολύ γρήγορα και χωρίς να υπάρχει συναίνεση όλων. Αμφισβητούν έτσι τη νομιμότητα του νέου «ηγέτη των πιστών».

Σε ηχητικό μήνυμά του, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε σήμερα από πηγές των Ταλιμπάν, ο μουλάς Αμπντούλ Μανάν, αδελφός του ιδρυτή των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η οικογένεια του τελευταίου δεν έχει δηλώσει υποταγή στον νέο επικεφαλής. «Μέσα σ' αυτήν την αναταραχή η οικογένειά μας (...) δεν δηλώνει πίστη σε κανέναν» είπε ο Αμπντούλ Μανάν, ο ανιψιός του οποίου και γιος του μουλά Όμαρ, ο 26χρονος Γιακούμπ, φερόταν ως ένας από τους πιθανότερους διαδόχους του πατέρα του. «Η οικογένειά μας θα υπηρετήσει τον νέο ηγέτη (...) εφόσον εκλεγεί ομόφωνα», πρόσθεσε.

«Ελπίζουμε ότι οι ουλεμάδες (σ.σ. οι θρησκευτικοί ηγέτες) θα βοηθήσουν να επιλυθούν οι διαφορές αυτές αντί να δηλώσουν υποταγή σε μια φατρία», συνέχισε ο Αμπντούλ Μανάν.

Σύμφωνα με την παράδοση των Παστούν, από τους οποίους προέρχονται οι Ταλιμπάν, ο νέος ηγέτης θα πρέπει θεωρητικά να εκλεγεί «ομόφωνα» από τα μέλη μιας «σούρα» (μερικές φορές αποκαλείται και «τζίργκα»), δηλαδή του συμβουλίου των αρχηγών ενός χωριού, μιας φυλής ή ενός κινήματος. Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι δεν μπόρεσαν να μιλήσουν στο σώμα αυτό κατά την εκλογή του μουλά Μανσούρ. Σύμφωνα εξάλλου με μια πηγή των ισλαμιστών, ο Γιακούμπ και άλλοι συγγενείς του μουλά Όμαρ έφυγαν από τη συνέλευση που εξέλεγε νέο ηγέτη τον Μανσούρ.