ΔΙΕΘΝΗ

Την ιδιωτικοποίηση της Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση

Δημοσίευση 4 Αυγούστου 2015, 12:07 / Ανανεώθηκε 4 Αυγούστου 2015, 13:21
Την ιδιωτικοποίηση της Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Την ιδιωτικοποίηση της Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Την ιδιωτικοποίηση της Royal Bank of Scotland (RBS) ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Η τράπεζα διασώθηκε χάρη σε κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα πουλήθηκε το 5,4% των μετοχών της. Τα 2,1 δισεκ. λιρών (περίπου 3 δισεκ. ευρώ) που αντλήθηκαν από την πώληση στην τιμή των 330 πενών ανά μετοχή θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους, είπε το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιώτες, κάτι που είναι σωστό για τον φορολογούμενο και τις βρετανικές επιχειρήσεις. Αυτό θα ενθαρρύνει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα οδηγήσει σε ένα τραπεζικό κλάδο περισσότερο ανταγωνιστικό και θα υποστηρίξει τα συμφέροντα της οικονομίας συνολικά» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν.

Ο ίδιος είχε αναγγείλει την έναρξη αυτής της ιδιωτικοποίησης τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον της οικονομικής κοινότητας του Λονδίνου. Χθες βράδυ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την πώληση σε θεσμικούς επενδυτές.

Η τράπεζα διασώθηκε από το βρετανικό Δημόσιο με 45,5 δισεκ. λίρες κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009, με το κράτος να αποκτά περίπου το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριπτε μέχρι σήμερα την ιδιωτικοποίησή της, καθώς η τιμή της μετοχής της RBS δεν είχε επανέλθει στα επίπεδα που είχε καταβάλει το βρετανικό Δημόσιο την εποχή εκείνη (500 πένες ανά μετοχή).