Ο Ισπανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την ήττα του, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα οι σοσιαλιστές του Θαπατέρο εξασφαλίζουν ποσοστό 27,8% έναντι 37,6% που εξασφαλίζει η αντιπολίτευση του Λαϊκού κόμματος.

Οι σοσιαλιστές έχασαν σε πόλεις που επικρατούσαν παραδοσιακά όπως στη Βαρκελώνη και τη Σεβίλη.

Επιπλέον εδώ και μερικές ημέρες έχει ξεσπάσει και ένα πρωτοφανές για τα ισπανικά δεδομένα κίνημα διαμαρτυρίας στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες νέοι και κινήματα της νεολαίας που διαμαρτύρονται για την οικονομική και κοινωνική κατάπτωση και δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί από την ανεργία, «την διαφθορά των πολιτικών», «την κρίση».

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα τους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπου ο καταυλισμός από λινάτσες και τέντες των "αγανακτισμένων" νέων έχει γίνει η καρδιά της αμφισβήτησης.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης η οποία ξέσπασε το 2008, η ανεργία βρίσκεται στο 21,3% και μεταξύ των νέων μεταξύ 18 και 25 ετών εκτιμάται πως ξεπερνά το 40%.