Αυξήσεις στον προϋπολογισμό υπόσχεται η κυβέρνηση της Ισπανίας λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα δημοσιονομικών περικοπών, ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει αυξήσεις δαπανών σε όλους πρακτικά τους τομείς: Εκπαίδευση (+9,3%), πολιτισμός (+7,6%), υγεία (+3,6%), έρευνα και ανάπτυξη (+2,2%) όπως επίσης μία αύξηση της τάξης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν «παγώσει» από το 2010, αλλά και μια αύξηση στους προϋπολογισμούς των περιφερειών.

«Αυτός ο προϋπολογισμός αναδιανέμει στην κοινωνία τους καρπούς των προσπαθειών που κατέβαλε» δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται τον επόμενο χρόνο ότι θα επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος του ισπανικού δημοσίου κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, στο 2,8%.

Χάρη στις φορολογικές εισπράξεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, το κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μείωσης του φόρου εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο «σε σχέση με το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών». Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται επίσης στο 3,8%.

Αυτά τα μέτρα είναι πιθανά χάρη στις προβλέψεις περί ανάπτυξης στο 3,3% αυτόν τον χρόνο και 3% τον επόμενο χρόνο, οι οποίες τοποθετούν την Ισπανία «στην κορυφή» της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο Μοντόρο, που απέδωσε την ανάκαμψη της οικονομίας στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του από το 2012.