Αλλαγές σημειώθηκαν στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με την ευκαιρία της ετήσιας συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS).

Στη διάρκεια της τριήμερης συνεδρίασής του στην Άγκυρα, το YAS, επικεφαλής του οποίου είναι ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αποφάσισε προαγωγές αξιωματικών την ώρα που ο τουρκικός στρατός μάχεται σε πολλά μέτωπα.

Ο Νετζντέτ Οζέλ, νυν αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος βγαίνει σε αποστρατεία, αντικαταστάθηκε όπως αναμενόταν από τον αρχηγό στρατού στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο νυν αρχηγός της στρατιάς Αιγαίου στρατηγός Γκαλίπ Μεντί προήχθη επικεφαλής της στρατοχωροφυλακής, η οποία στην Τουρκία είναι ένα σώμα που οργανώνει κυρίως τις επιχειρήσεις εναντίον των κούρδων ανταρτών.

Με τις δίκες Εργκένεκον και Μπαλιόζ, δύο πολύκροτες υποθέσεις υποτιθέμενων πραξικοπημάτων που συγκλόνισαν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι διορισμοί και οι προαγωγές είχαν αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης.

Έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό, το σώμα που επλήγη περισσότερο απ' αυτές τις υποθέσεις αντικυβερνητικών συνωμοσιών, η θητεία του ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου παρατάθηκε για έναν επιπλέον χρόνο επειδή δεν υπάρχει άλλος τόσο υψηλόβαθμος αξιωματικός για να τον διαδεχθεί.