Είκοσι πέντε πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από το ναυάγιο, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί ανοικτά των ακτών της Λιβύης, ενώ έχουν διασωθεί 250 μετανάστες.

Συνολικά, στο αλιευτικό φέρονται να επέβαιναν περίπου εξακόσιοι μετανάστες, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή οι διασωθέντες είναι τετρακόσιοι. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Τα πρώτα πλοία που έφθασαν στο σημείο και προσέφεραν βοήθεια το πρωί ήταν ένα πλοιάριο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ένα ιρλανδικό πολεμικό πλοίο. Εντόπισαν το σκάφος με τους μετανάστες, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, προσπάθησαν να το προσεγγίσουν με σωσίβιες λέμβους, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες φέρονται να μετακινήθηκαν, μαζικά και την ίδια στιγμή, προς την μία άκρη του πλεούμενου, προκαλώντας την ανατροπή του.

Το σημείο του ναυαγίου προσεγγίζουν δυο σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει ότι «βάσει μαρτυριών των διασωθέντων, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι βαρύτερος από τους είκοσι πέντε νεκρούς που έχουν ανασυρθεί μέχρι αυτή την ώρα».

Ο Φεντερίκο Φόσι, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε ότι στην περιοχή δεν επικρατούσε θαλασσοταραχή αλλά το πλοίο βυθίστηκε πάρα πολύ γρήγορα επειδή δεν ήταν ξύλινο, αλλά μεταλλικό. Πολλοί από τους μετανάστες πιθανότατα εγκλωβίστηκαν σ' αυτό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης με το πλοίο Dignity 1, επιβεβαίωσαν μέσω του Twitter ότι «υπάρχουν πολλοί νεκροί» αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο λιμάνι θα μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι νεκροί. Τον Απρίλιο τα πτώματα είχαν μεταφερθεί στη Μάλτα και οι επιζώντες στη Σικελία.

Ένας εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής εξήγησε ότι τα πλοιάρια αυτά συνήθως είναι τόσο πολύ φορτωμένα που αρκεί να σηκωθούν όρθιοι ταυτόχρονα μερικοί από τους επιβάτες τους για να ανατραπούν και να βυθιστούν. 

Το πρωί η Ναουάλ Σούφι, μια Ιταλίδα ακτιβίστρια με την οποία επικοινωνούν πολλοί Σύροι όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, είχε ανακοινώσει ότι έλαβε μια έκκληση για βοήθεια από ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν περίπου 600 άνθρωποι. Σύμφωνα με το λιμενικό, πρόκειται πιθανότατα για το αλιευτικό που βυθίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη με πλοία.