Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε για «μία πιο στενή συνεργασία» με την Άγκυρα στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, στη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το Ιράν και η Τουρκία ήταν πάντοτε πλάι πλάι στις πιο δύσκολες περιστάσεις και επίσης σήμερα, στην παρούσα δύσκολη κατάσταση στην περιοχή, θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να επιλύσουμε» τις συγκρούσεις «με μία πιο στενή συνεργασία», είπε ο Χασάν Ροχανί στον τούρκο πρόεδρο.

Είπε επίσης πως «η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Άγκυρα είναι πρωταρχικής σημασίας«.

Σύμφωνα με το IRNA, ο πρόεδρος Ερντογάν εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «επιτακτικό να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός, ιδιαίτερα η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μέσω της συνεργασίας» ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. Είναι, πρόσθεσε, «τεράστιας σημασίας», διότι το ΙΚ είναι «επικίνδυνο για τον ισλαμικό κόσμο».

Η Τουρκία είναι εχθρική προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και αρνείται κάθε συνεργασία μαζί του, αντίθετα με το Ιράν που είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους του.