Την ενίσχυση της διπλωματικής παρουσίας της στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού επιδιώκει η Τουρκία, προχωρώντας στην ίδρυση τριών νέων πρεσβειών. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της 48ης Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην Κουάλα Λουμπούρ, τόνισε ότι οι νέες διπλωματικές αποστολές αποτελούν ουσιαστικό μέρος του δεύτερου πυλώνα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με περιοχές ενδιαφέροντος στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, αλλά και τη γεωγραφική ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού.

«Έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας σε στρατηγικό επίπεδο με έξι χώρες της περιοχής: Μαλαισία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία, Κορέα και πιο πρόσφατα με τη Σιγκαπούρη. Ανοίξαμε νέες πρεσβείες στη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη, αλλά και το Μπρουνέι. Θα έχουμε επίσης, σύντομα πρεσβείες στην Παπούα-Νέα Γουινέα, στο Λάος, αλλά στα νησιά Φίτζι. Η Τουρκία ήταν πάντοτε τμήμα της Ασίας. Ωστόσο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ασία είναι το σπίτι μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός.

«Οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές μας σχέσεις με την Ασία επεκτείνονται γρήγορα. Ρωτήστε οποιονδήποτε ακαδημαϊκό, οπουδήποτε στον κόσμο. Όλοι θα συμφωνήσουν ότι το καθοριστικό θέμα του 21ου αιώνα είναι η ανάδειξη της Ασίας» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο της προεδρίας που ασκεί στην ομάδα G20, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να μειώσει τις ανισότητες μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, προωθώντας τη συνολική οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ασφάλειας στην πρόσβαση τροφίμων, αλλά και τη βελτίωση της πρόσβασης στις πηγές ενέργειας.