current views are: 4

6 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση15:00

Ευρύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη θέλει ο νέος πρόεδρος της Πολωνίας

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Δημοσίευση 15:00’
αρθρο-newpost

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Ο 43χρονος Πρόεδρος, που διαδέχεται τον φιλελεύθερο Μπρόσνισλαβ Κομορόφκσι, ορκίστηκε πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών, παρουσία πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Πολωνίας, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός ηγέτης του συνδικάτου Αλληλεγγύη Λεχ Βαλέσα.

Στην ομιλία του εξέφρασε την αφοσίωσή του στα ιδανικά του δίδυμου αδελφού του μέντορά του, του Λεχ Κατσίνσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010 στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

Όταν ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ήταν πρωθυπουργός το 2006-2007, οι δύο αδελφοί είχαν ακολουθήσει μία συντηρητική πολιτική, εχθρική τόσο απέναντι στη Γερμανία και στη Ρωσία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγούνταν, έπεσε σπαρασσόμενη από εσωτερικές διαμάχες.

Έπειτα από τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου με αντίπαλο τον απερχόμενο πρόεδρο, ο Ντούντα εγκατέλειψε τις τάξεις του PiS. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα κόμμα. Πρέπει να τίθεται στην υπηρεσία ολόκληρης της κοινωνίας», δήλωσε.

Οι αρμοδιότητες του αρχηγού του Κράτους στην Πολωνία είναι σχετικά περιορισμένες και την πραγματική εξουσία ασκεί η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος έχει ωστόσο το πάνω χέρι στον στρατό και την εξωτερική πολιτική και έχει δικαίωμα βέτο στους νόμους που ψηφίζονται από το κοινοβούλιο και για να ισχύσουν πρέπει να έχουν την υπογραφή του.

Στη σημερινή ομιλία του ο νέος αρχηγός του Κράτους κάλεσε το ΝΑΤΟ να δώσει «περισσότερες εγγυήσεις» στη χώρα του και στην κεντρική-ανατολική Ευρώπη με μία «ευρύτερη παρουσία» σε αυτό το τμήμα της ηπείρου.


σχετικα αρθρα