current views are: 3

7 Αυγούστου 2015
Δημοσίευση20:01

Φυλάκιση 10 ετών στον βούλγαρο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Σε φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ, για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων και παραβίαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Δημοσίευση 20:01’
αρθρο-newpost

Σε φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών υπηρεσιών πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ, για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων και παραβίαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Σε φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών Κίρτσο Κίροφ, για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων και παραβίαση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Κίροφ, ο οποίος καταδικάστηκε -μεταξύ άλλων- για κατάχρηση περίπου πέντε εκατομμυρίων λέβα (περίπου 2,5 εκατ. ευρώ), αρνήθηκε οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια και θα ασκήσει έφεση. «Πιστεύω στη δικαιοσύνη του βουλγαρικού δικαστικού συστήματος και πιστεύω ότι θα μπορέσω να αποδείξω την αθωότητά μου» δήλωσε στη βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ποινή που επιβλήθηκε στον Κίροφ είναι η μικρότερη δυνατή για τα αδικήματα που κατηγορείται, βάσει του βουλγαρικού νομικού πλαισίου, ενώ δόθηκε εντολή να κατασχεθούν τα μισά περιουσιακά στοιχεία του. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα επικρίνει τη Βουλγαρία για το γεγονός ότι δεν στέλνει στη φυλακή διεφθαρμένους αξιωματούχους και δεν βελτιώνει το ανεπαρκές δικαστικό της σύστημα.

Η Βουλγαρία και η γειτονική της Ρουμανία ελπίζουν ότι η πρόοδος σε αυτούς του δύο τομείς θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν.

Ωστόσο, η διαφθορά έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της Βουλγαρίας στους θεσμούς και επί μακρόν αποθάρρυνε τις ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Κίροφ απομακρύνθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ύστερα από εννέα χρόνια στη θέση αυτή. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόκο Μπορίσοφ τον όρισε σύμβουλό του, αλλά τον απέλυσε μόλις δύο μήνες αργότερα.


σχετικα αρθρα