ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε η κατασκήνωση στην Ουτόγια, τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση του Μπρέιβικ

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2015, 15:23 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2015, 15:23
Άνοιξε η κατασκήνωση στην Ουτόγια, τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση του Μπρέιβικ
Facebook Twitter Whatsapp

Άνοιξε σήμερα η θερινή κατασκήνωση των Νέων Εργατικών στο νησί Ουτόγια, τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Άνοιξε σήμερα η θερινή κατασκήνωση των Νέων Εργατικών στο νησί Ουτόγια, τέσσερα χρόνια μετά τη φονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Αποφασισμένοι να ανακτήσουν τον χώρο, οι μαθητευόμενοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες του φονικού, έστησαν τις σκηνές τους για μερικές ημέρες στο ίδιο μέρος όπου ο δεξιός εξτρεμιστής είχε θερίσει 69 ζωές στις 22 Ιουλίου του 2011.

«Είναι καλό να επιστρέφεις στο σπίτι», δήλωσε απευθυνόμενος σε εκατοντάδες νέους ο επικεφαλής της Εργατικής Νεολαίας (AUF) Μάνι Χουσάινι.

«Η 22α Ιουλίου (2011) θα αποτελεί για πάντα μέρος της ιστορίας του Ουτόγια (...) όμως η σημερινή ημέρα θα μπει επίσης στην ιστορία του Ουτόγια», υπογράμμισε στην εναρκτήρια ομιλία του και αυτή ήταν η μοναδική άμεση αναφορά στη σφαγή.

Επί μία ώρα και ένα τέταρτο, ο Μπρέιβικ πυροβολούσε εν ψυχρώ τους περίπου 600 νέους που συμμετείχαν στη θερινή κατασκήνωση της AUF, σκορπίζοντας τον τρόμο μεταξύ των εφήβων που είχαν παγιδευθεί στο νησί, το οποίο βρίσκεται στα ψυχρά νερά μιας λίμνης.

Λίγο νωρίτερα είχε ανατινάξει μια βόμβα 950 κιλών κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από εκεί, σκοτώνοντας άλλους οκτώ ανθρώπους.

Καθώς οι νορβηγικές αρχές είχαν επικριθεί έντονα για έλλειψη ετοιμότητας μετά τις επιθέσεις του Μπρέιβικ, δύο σκάφη της αστυνομίας και ένοπλοι αστυνομικοί ήταν αυτή τη φορά ανεπτυγμένοι και παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση.

Τις πρώτες ώρες της κατασκήνωσης, η ατμόσφαιρα ήταν ανέμελη: ανάμεσα σε συζητήσεις και ματς ποδοσφαίρου ή βόλεϊ, οι συμμετέχοντες έμοιαζαν χαλαροί.

Συνηθισμένος στις κατασκηνώσεις αυτές στο Ουτόγια από τη δεκαετία του 1970, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανήκει στο Εργατικό Κόμμα και ήταν πρωθυπουργός όταν είχαν πραγματοποιηθεί οι επιθέσεις, ήταν επίσης παρών.

«Είναι ωραίο να ξυπνάς στο Ουτόγια και να έχεις γύρω σου τόσους στρατευμένους νέους», έγραψε στο Twitter.

Με την ευκαιρία της επιστροφής της νεολαίας των Εργατικών, στο Ουτόγια οικοδομήθηκαν νέα κτίρια δίπλα στα παλιά. Μόνο η καφετέρια, στην οποία 13 νέοι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή, διατηρεί επίτηδες τα ίχνη από τις σφαίρες του φονιά, για να θυμίζουν την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εκεί.

Ο δεξιός εξτρεμιστής Μπρέιβικ εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης 21 ετών, η οποία μπορεί να παραταθεί επ' αόριστον, αν εξακολουθήσει να θεωρείται απειλή για την κοινωνία.