Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τον Ιρανό διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, τον Κασέμ Σολεϊμανί, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ και φέρεται να επισκέφθηκε τον Ιούλιο στη Μόσχα παραβιάζοντας έτσι τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από τον διεθνή οργανισμό.

Το τηλεοπτικό κανάλι Fox News μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο Σολεϊμανί, ο αρχηγός της επίλεκτης μονάδας των Φρουρών της Επανάστασης, ταξίδεψε στη Μόσχα στις 24 Ιουλίου για διήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν και με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Όταν ρωτήθηκε από το πρακτορείο RIA Novosti αν αληθεύουν οι πληροφορίες του καναλιού ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απάντησε με ένα κατηγορηματικό «όχι».

Ωστόσο ένας άλλος Ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reutes χωρίς να τον κατονομάζει, επιβεβαίωσε ότι ο Σολεϊμανί επισκέφθηκε όντως τη Ρωσία και είχε συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Οι επαφές που είχε περιστράφηκαν σε περιφερειακά και διμερή θέματα καθώς και στην παράδοση στο Ιράν των αντιπυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-300 καθώς και άλλων όπλων.