Μια διαδικασία αποπομπής ενάντια στην πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ υπάρχει ο κίνδυνος να αποσταθεροποιήσει τα θεμέλια της δημοκρατίας στη Βραζιλία, εκτίμησε ο Εδουάρδου Κούνια, ο πρόεδρος της κάτω Βουλής και ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Ρουσέφ, σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή στην εφημερίδα Folha de São Paulo.

«Δεν θα δεχθώ ποτέ τις απόπειρες να με προβάλουν ως έναν συνωμότη πίσω από την αποπομπή της προέδρου» Ρουσέφ, ανέφερε ο Κούνια στο άρθρο του. «Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι οι αποπομπές δεν μπορεί να αποτελούν μέτρο προς χρήση από τους ηττημένους στις εκλογές, αλλά ένα σοβαρό νομικό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις».

Ο Κούνια, ο οποίος ήλθε σε ρήξη με την κυβέρνηση της Ρουσέφ στα τέλη του Ιουλίου, επίσης απέκρουσε τις κατηγορίες ότι ηγείται μιας εκστρατείας στο Κογκρέσο για την υπονόμευση των πολιτικών λιτότητας που έθεσε σε εφαρμογή η πρόεδρος, εγκρίνοντας μέτρα που αυξάνουν αυξήσεις ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και μετριάζοντας νομοσχέδια που προέβλεπαν περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

«Δεν υπάρχει καμιά "Βουλή του Κούνια". Η Βουλή είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της λαμβάνονται από την πλειοψηφία των μελών της διά των ψήφων τους».

Ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές ή να κινηθεί μια διαδικασία αποπομπής της Ρουσέφ, καθώς η πρόεδρος έχει απολέσει τον έλεγχο του Κογκρέσου και βλέπει τη δημοτικότητά της να κατακρημνίζεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Κούνια, ο πρόεδρος της Βουλής, είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος για την έναρξη μιας ενδεχόμενης διαδικασίας αποπομπής της προέδρου. Το κόμμα του, το PMDB, παραμένει στη συμμαχία της Ρουσέφ, ελέγχει την αντιπροεδρία και τη Γερουσία.

Ο Κούνια εξάλλου αντιμετωπίζει έρευνα για δωροληψία στο πλαίσιο της έρευνας για το γιγαντιαίων διαστάσεων σκάνδαλο διαφθοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Πετρομπράς.