Ένας πρώην αξιωματικός του σοβιετικού στρατού, ο Ίρεκ Χαμιντουλίν, που κατηγορείτο ότι πολέμησε στις τάξεις των Ταλιμπάν, κρίθηκε ένοχος χθες Παρασκευή για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν από το σώμα των ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Ρίτσμοντ, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ο Χαμιντουλίν, 55 ετών, πρώην κυβερνήτης άρματος του σοβιετικού στρατού που είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ, αντιμετώπιζε 15 κατηγορίες, από την υποστήριξη τρομοκρατών ως την ενορχήστρωση μιας επίθεσης το 2009 σε μια συνοριακή βάση της αφγανικής αστυνομίας.

Ο Ίρεκ Χαμιντουλίν είναι ο πρώτος αιχμάλωτος του στρατού από το Αφγανιστάν που δικάστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Το σώμα των ενόρκων, που αποτελούσαν επτά άνδρες και πέντε γυναίκες, συνεδρίασε για οκτώ ώρες και πλέον πριν καταλήξει στην απόφασή του.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον Χαμιντουλίν εγκέφαλο της επίθεσης, που είχε στόχο να παρασύρει τους στρατιώτες των ΗΠΑ σε παγίδα, ώστε να σφυροκοπηθούν με βαριά όπλα και να καταρριφθούν αμερικανικά ελικόπτερα.

«Ξεκάθαρα έστηνε μια παγίδα στις αμερικανικές δυνάμεις που γνώριζε ότι θα αντιδρούσαν», είπε ο εισαγγελέας Τζέιμς Γκίλις.

Ο Χαμιντουλίν αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη όταν οριστεί η ποινή του την 6η Νοεμβρίου.