Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί, «εάν είναι αναγκαίο», με τον ηγέτη της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τον Τιμολεόν Χιμένες, ή «Τιμοσένκο», στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κούβα ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους αριστερούς αντάρτες.

Ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της κυβέρνησης της Κολομβίας, ο Ουμπέρτο δε λα Κάγιε, έχει ήδη συναντηθεί με τον «Τιμοσένκο» «δύο φορές, με τη ρητή έγκρισή μου», όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος Σάντος σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο από το εβδομαδιαίο περιοδικό Semana.

Ο αδελφός του προέδρου, ο Ενρίκε Σάντος, πρώην διευθυντής της εφημερίδας El Tiempo και διαπραγματευτής στο προπαρασκευαστικό στάδιο των ειρηνευτικών συνομιλιών, έχει επίσης συναντηθεί «μία φορά» μαζί του, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και αντιπροσώπους των FARC άρχισαν τον Νοέμβριο του 2012 στην Αβάνα με στόχο να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στη Λατινική Αμερική.

Η προοπτική μιας αμοιβαίας εκεχειρίας μοιάζει να πλησιάζει, καθώς οι αντάρτες τηρούν την κατάπαυση του πυρός που είχαν κηρύξει την 20ή Ιουλίου. Την 12η Ιουλίου, η κυβέρνηση και οι FARC είχαν ανακοινώσει μια συμφωνία για την «αποκλιμάκωση» της σύγκρουσης, που προέβλεπε τη μείωση των επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων — για πρώτη φορά από την έναρξη των συνομιλιών.

Ο «Τιμοσένκο» έχει πάει στην Κούβα για να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές παρά τα περίπου 100 εντάλματα σύλληψης σε βάρος του, η ισχύς των οποίων ανεστάλη τον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσει να λάβει μέρος στις συνομιλίες.

Ο 56χρονος Τιμολεόν Χιμένες —το πραγματικό όνομά του είναι Ροδρίγο Λοντόνιο Ετσέβερι— καταζητείται από τις αρχές της Κολομβίας για φόνους, τρομοκρατικές ενέργειες, απαγωγή και στάση εναντίον του κράτους.

«Βρισκόμαστε κοντά» στο τέλος του πολέμου, εκτίμησε ο πρόεδρος Σάντος στη συνέντευξή του στο περιοδικό Σεμάνα.

Ο πόλεμος στην Κολομβία, στον οποίο εμπλέκονται ο στρατός, αριστεροί αντάρτες, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 6 εκατομμύρια άλλους τα τελευταία πενήντα χρόνια, κατά επίσημα στοιχεία.