Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι πρότεινε σήμερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την "άμεση" κατάργηση της θέσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, την οποία κατέχει ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία και αντίπαλός του Νούρι αλ-Μάλικι, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας και μείωση της διαφθοράς.

Τα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, ακολουθούν εβδομάδες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ με αίτημα την καλύτερη διακυβέρνηση αλλά και την έκκληση την Παρασκευή από τον σημαντικότερο σιίτη πνευματικό ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Άλι αλ-Σιστάνι, προς τον αλ-Αμπάντι να κάνει περισσότερα.

Ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα, τα πιο δραστικά είναι η κατάργηση των τριών αναπληρωτών πρωθυπουργών και των τριών αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Το Ιράκ έχει τρεις αντιπροέδρους--δύο σιίτες και έναν σουνίτη--και τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργούς--έναν σιίτη, έναν σουνίτη κι έναν Κούρδο.

Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα στον Αμπάντι να καθαιρέσει υπουργούς με την έγκριση του κοινοβουλίου κι έτσι οι προτάσεις του αυτές για ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν την έγκριση τόσο της βουλής όσο και του υπουργικού συμβουλίου.

Το ιρακινό σύστημα που θέλει το δια-θρησκευτικό μοίρασμα των κυβερνητικών θέσεων έχει δεχτεί έντονη κριτική καθώς κατηγορείται ότι προωθεί ακατάλληλους υποψήφιους και ανοίγει τον δρόμο στην διαφθορά.

Ο αλ-Αμπάντι ζήτησε τον τερματισμό της θρησκευτικής και κομματικής ποσόστωσης στις κυβερνητικές θέσεις, το εκ νέου άνοιγμα των υποθέσεων διαφθοράς και την ανάθεση ξανά του ζητήματος της ασφάλειας αξιωματούχων στα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών.

Ο σιίτης κληρικός, Μέγας αγιατολάχ αλ-Σιστάνι, κάλεσε τον αλ-Αμπάντι, στη διάρκεια κηρύγματός του την Παρασκευή, να "πατάξει με σιδηρά πυγμή" την διαφθορά και να διορίζει υπουργούς με κριτήριο τις ικανότητές τους και όχι την κομματική ή θρησκευτική τους ταυτότητα.