Περισσότεροι από 1.550 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα στα ανοικτά της Λιβύης σε διαφορετικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας.

Ενώ πολλές εκατοντάδες μετανάστες που διασώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έφθασαν σε πόλεις της νότιας Ιταλίας, το πλοίο Phoenix, που έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) διέσωσε 230 ανθρώπους που επέβαιναν σε δύο μικρά πλεούμενα.

Το πλοίο αυτό που εκτελεί ανθρωπιστικές αποστολές παρέλαβε στη συνέχεια 125 άλλους μετανάστες που διασώθηκαν από ένα τρίτο πλεούμενο από το ιρλανδικό πλοίο Niamh, που ήταν το πρώτο που επενέβη την 5η Αυγούστου στο ναυάγιο με πάνω από 200 νεκρούς.

Το πλοίο Fenice του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε ακόμη 77 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα τέταρτο πλεούμενο, ενώ το Fiorillo του ιταλικού Λιμενικού Σώματος διέσωσε 345 ανθρώπους που επέβαιναν σε ένα μεγαλύτερο σκάφος.

Την πιο λεπτή επιχείρηση της ημέρας πραγματοποίησε το Phoenix, διασώζοντας τους επιβαίνοντες σε δύο πλεούμενα με κατά πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβαινόντων από τον κανονικό, το ένα εκ των οποίων ρυμουλκούσε το άλλο.

Χρειάστηκαν προσπάθειες πέντε ωρών για να διασωθούν οι 775 επιβάτες των δύο πλεούμενων αυτών, συμπεριλαμβανομένων 196 γυναικών και 40 ανηλίκων, με την υποστήριξη πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των Λιμενικών Σωμάτων της Ιταλίας και της Σουηδίας.