Οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν καταδίκασαν χθες ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα το οποίο έδειχνε μια ομάδα μαχητών που φαίνονταν να ανήκουν στο εξτρεμιστικό κίνημα Ισλαμικό Κράτος να σκοτώνουν μια ομάδα Αφγανών αιχμαλώτων με εκρηκτικά

Το βίντεο, που φαίνεται να έχει γυριστεί στο ανατολικό Αφγανιστάν, στην περιοχή Νανγκαρχάρ, τον Ιούνιο, δίνει μια γρήγορη ματιά στη μάχη των Ταλιμπάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους - οργανώσεων που θεωρούνται αμφότερες υπερσκληροπυρηνικές - για την υπεροχή των ισλαμιστών ανταρτών στο Αφγανιστάν

«'Ενα τρομακτικό βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα χθες που δείχνει απαγωγείς οι οποίοι συνδέονται με το (Ισλαμικό Κράτος) να σκοτώνουν απάνθρωπα όπως οι μάρτυρες (πεθαίνουν) αρκετούς φυλετικούς πρεσβύτερους με άσπρες γενειάδες καθώς και χωρικούς, με εκρηκτικά», είπαν οι Ταλιμπάν σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό τους. 

Οι Ταλιμπάν, που έχουν συχνά κατηγορηθεί οι ίδιοι για βάναυση συμπεριφορά έναντι αιχμαλώτων στρατιωτών του αφγανικού κράτους, είπαν ότι οι αιχμάλωτοι δεν θα έπρεπε ποτέ να μεταχειρίζονται μ' αυτόν τον τρόπο. 

"Αυτή η παράβαση και άλλες παρόμοια βάναυσες πράξεις από λίγα ανεύθυνα, ανίδεα άτομα υπό το πρόσχημα του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων είναι απαράδεκτο", πρόσθεσαν. 

Οι δεμένοι αιχμάλωτοι φαίνεται να ήταν ντόπιοι οι οποίοι είχαν είτε πολεμήσει με τους Ταλιμπάν είτε τους είχαν βοηθήσει. Μετά από την σκηνή της έκρηξης κατά την οποία σκοτώθηκαν οι άντρες, το βίντεο καταλήγει με μήνυμα στα αραβικά που προτρέπει τους ντόπιους να υπακούσουν στο μάθημα. "Θέλετε να γευτείτε τί σημαίνει να σκάβετε τους ίδιους σας τους τάφους; Θέλετε να αποκεφαλιστείτε;" ρωτάει μια ανδρική φωνή.