Πρόσω ολοταχώς για πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο βαδίζει η Τουρκία με το κυβερνών AKP να ευελπιστεί σε αυτοδυναμία.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, την εκλογική επίδοση του 41% και την απώλεια της αυτοδυναμίας για πρώτη φορά από το 2002, η κυβέρνηση έχει κερδίσει το χαμένο έδαφος, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της πολεμικής επιχείρησης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα κατά των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ και κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Το τουρκικό καθεστώς αποκαλεί την επιχείρηση αυτή «συγχρονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ωστόσο οι επικριτές του θεωρούν ότι πρόκειται κυρίως για έναν πόλεμο κατά των Κούρδων με στόχο της ανάκτηση της εθνικιστικής ψήφου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ενώπιον τοπικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος σήμερα ότι θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ επανέλαβε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους «έχει παγώσει».

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Andy-Ar  προβλέπει ότι από τον Ιούνιο το AKP έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους και βρίσκεται στο 42,8% των ψήφων, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό το ποσοστό του εξασφαλίζει αυτοδυναμία. Δύο ακόμη πρόσφατες δημοσκοπήσεις ωστόσο προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το κυβερνών κόμμα θα εξασφαλίσει ποσοστό ικανό να του δώσει την αυτοδυναμία.