Μετά τη συντριπτική ήττα του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής οι διαδηλωτές της Μ -15 παρέμειναν στις πλατείες συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους φωνάζοντας ότι τα κόμματα δεν μας εκπροσωπούν. Οι διαδηλωτές της Πουέρτα Δελ Σολ δεσμεύτηκαν να παραμείνουν για ακόμη μία εβδομάδα στην πλατεία της Μαδρίτης, στην οποία εδώ και μία εβδομάδα έχουν στήσει σκηνές, πάγκους με τρόφιμα, μια βιβλιοθήκη, ένα παιδικό σταθμό, ακόμη και κήπο με λαχανικά. Έχουν συσταθεί μάλιστα και επιτροπές με αρμοδιότητά τους την καθαριότητα και την τάξη.

Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλλη, Σαραγόσα και Γρανάδα συνεχίζουν να συμμετέχουν στο κίνημα των διαδηλωτών της 15ης Μαΐου διεκδικώντας μαζί με τους νέους της Μαδρίτης  τον περιορισμό της διάρκειας των θητειών των πολιτικών, την κατάργηση των χρηματικών τους προνομίων, τον τερματισμό της λεγόμενης «διάσωσης» των τραπεζών και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πολίτες.

Η εμφάνιση αυτού του κινήματος σημάδεψε αυτές τις εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Θαπατέρο υπέστη μεγάλες απώλειες από τη συντηρητική αντιπολίτευση, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίστηκε η «τιμωρία» του για το χειρισμό της οικονομικής κρίσης της Ισπανίας. Η μεγαλύτερή του ήττα καταγράφηκε στη Βαρκελώνη, το κάστρο της κεντροαριστεράς το οποίο έπεσε στα χέρια των συντηρητικών μετά από 35 χρόνια ηγεσίας.

«Δεν με ενδιαφέρει ποιο κόμμα θα κερδίσει. Ολόκληρο το σύστημα είναι απαρχαιωμένο», είπε μια διαδηλώτρια στην Βαρκελώνη. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αυτό το κίνημα να παραμείνει στη ζωή και να καταφέρει να αλλάξει πράγματα», είπε άλλη μια διαδηλώτρια.

Αναλυτές σημειώνουν ότι «το πολύχρωμο και ειρηνικό κίνημα  αποτελεί  συνέπεια της κρίσης, η οποία αφήνει τους νέους χωρίς προοπτικές».

Η Ισπανία είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 22% σε όλη την ευρωζώνη. Γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση Θαπατέρο να  εφαρμόσει μέτρα λιτότητας, να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης και να καταστήσει ευκολότερες τις απολύσεις.