Με την εκταφή του στο κεντρικό κοιμητήριο του Σαντιάγο ξεκίνησαν οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε αυτοκτόνησε η δολοφονήθηκε την ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.
Ο θάνατος του Αλιέντε παραμένει ένα μυστήριο καθώς η οικογένεια του δεν μπόρεσε ποτέ να δει το πτώμα του, ενώ δεν βρέθηκαν ποτέ οι σφαίρες και το όπλο που αφαίρεσαν τη ζωή του.

Σύμφωνα με μια νεκροψία που πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγκο, ο πρόεδρος της Χιλής αυτοκτόνησε με μια σφαίρα κάτω από το πηγούνι.

 Η οικογένεια του προέδρου προκρίνει τη θέση της αυτοκτονίας, η οποία αμφισβητήθηκε ιδιαίτερα από τον κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, όμως υποστηρίζει επίσης τη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας.

«Μας φαίνεται σημαντικό για τη χώρα και για τον κόσμο να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε δικαστικά τις αιτίες του θανάτου και τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που τον περιέβαλαν», δήλωσε η κόρη του Αλιέντε, η Ιζαμπέλ, που είναι σήμερα γερουσιαστής.

Η έρευνα για το θάνατο του προέδρου της Χιλής άνοιξε και πάλι την ίδια στιγμή που άνοιξαν 725 φάκελοι εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν επί της δικτατορίας (1973-1990) και δεν είχαν ποτέ ερευνηθεί επειδή δεν είχαν γίνει μηνύσεις.

Ο Αλιέντε, ο πρώτος μαρξιστής που εξελέγη, το 1970, στην προεδρία της Χιλής, σκοτώθηκε από σφαίρα στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα του Σαντιάγκο, το οποίο βομβαρδίστηκε από την πολεμική αεροπορία, στη διάρκεια του προαξικοπήματος του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Ήταν 65 χρόνων.