Για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, σε μαι ιστορική στιγμή.

Αμερικανοί Πεζοναύτες ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα, σε μια τελετή με επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι η οποία σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

Τρεις απόστρατοι Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961 συμμετείχαν στην τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των Πεζοναυτών που έκανε στην έπαρση στο χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.

Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις «δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις» στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη, όπου η δέσμευση στην οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη υλοποιείται πληρέστερα, όπου οι θεσμοί λογοδοτούν σε αυτούς τους οποίους υπηρετούν και όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ανεξάρτητη και της επιτρέπεται να ανθίσει», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων αρχίζει το πιο περίπλοκο έργο της εξομάλυνσης του συνόλου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η Κούβα θέλει από τις ΗΠΑ να τερματίσουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στο νησί, να επιστρέψουν την αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο που διατηρούν στην ανατολική Κούβα και να τερματίσουν τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σήματα που εκπέμπουν προς την Κούβα.

Οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στην Κούβα αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την επιστροφή φυγάδων στους οποίους οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει άσυλο και με τις διεκδικήσεις Αμερικανών των οποίων περιουσίες είχαν εθνικοποιηθεί από την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο.

Επιδιώκοντας τον τερματισμό της μακροχρόνιας εχθρότητας, ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις, θα ανοίξουν και πάλι τις πρεσβείες και θα εργασθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Ομπάμα χρησιμοποίησε επίσης την εκτελεστική εξουσία του για να χαλαρώσει ορισμένους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ, όμως το Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αντιστέκεται στην έκκληση του προέδρου να τερματίσει το ευρύτερο αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.