Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Κομισιόν για αύξηση της στήριξης της Ελλάδας για το μεταναστευτικό ως το πρώτο αλλά όχι το τελικό βήμα.

Παρόλα αυτά, η οργάνωση προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλέσει τα κράτη μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους  έτσι ώστε να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στην ΕΕ όσοι και όσες χρήζουν προστασίας.

«Η κρίση που ξεδιπλώνεται στα ελληνικά νησιά καταδεικνύει πως οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να παράσχουν προστασία στους πρόσφυγες καθώς οι αυξανόμενες αφίξεις στα νησιά σπρώχνουν ένα ήδη εξουθενωμένο σύστημα σε σημείο κατάρρευσης» ανέφερε η διευθύντριά του ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιβέρνα ΜακΓκοουάν.

«Δεν μπορούμε επίσης να ξεχνάμε ότι το ζήτημα της μετανάστευσης  αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά συνολικά την ΕΕ. Για αυτό και απαιτείται η επείγουσα απόκριση της ΕΕ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Επιτροπή, αν χρησιμοποιηθούν σωστά για εκείνους/ες που τα έχουν ανάγκη, μπορούν να στηρίξουν την χώρα και τους ευάλωτους ανθρώπους εκεί. Σε κάθε περίπτωση, μία ευρύτερη αναθεώρηση των πολιτικών ασύλου της ΕΕ είναι αναγκαία», πρόσθεσε.

Σήμερα Παρασκευή η ΕΕ  επανέλαβε την έγκριση 474 εκατομμυρίων ευρώ. Παρόλα αυτά, με 124000 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης μέσα στη χρονιά ήδη, κυρίως στη Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο, η οικονομική βοήθεια δεν αποτελεί συνολική  λύση, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία και καλεί άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «να εξασφαλίσουν ότι θα παράσχουν την απαραίτητη επιχειρησιακή βοήθεια στην Ελλάδα, και σε άλλα κράτη της πρώτης γραμμής, για την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και την υποδοχή των προσφύγων και των αιτούντων/αιτουσών άσυλο».