Τοίχος προστασίας στα σύνορα με τη Συρία υψώνει ο τουρκικός στρατός έπειτα από το κύμα βίας που πλήττει τα ανατολικά.

Το τοίχος που έχει τρία μέτρα ύψος και μήκος επτά χιλιομέτρων έχει υψωθεί στο Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι (νότια Τουρκία) και πρόκειται να επεκταθεί.

Έχει στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε εισβολή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο τουρκικό έδαφος από τη συριακή πόλη του Χαλεπιού, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου έχουν ανοιχτεί τάφροι μήκους άνω των 360 χλμ., χώμα έχει στοιβαχτεί σε μήκος 70 χλμ. για να εμποδίσει την προέλαση των τζιχαντιστών και έχουν ανανεωθεί τα συρματοπλέγματα σε μήκος 145 χλμ., διευκρίνισε το Ανατολή.

Η επαρχία Χατάι είναι ένα από τα σημεία διέλευσης των περίπου 1,8 εκατ. Σύρων που διέφυγαν από τη βία στη χώρα τους και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από την αρχή της σύγκρουσης, πριν από 4 χρόνια.

Εξάλλου η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στη συριακή πόλη Ζαμπαντάνι και σε δύο χωριά παρατάθηκε έως την Κυριακή, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές και στις δύο πλευρές.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους αντάρτες από τη μια και τον συριακό στρατό και τους λιβανέζους συμμάχους του της Χεζμπολάχ από την άλλη άρχισε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μάχες στη Ζαμπαντάνι, κοντά στα λιβανικά σύνορα, και στα χωριά Κεφράγια και αλ -Φούα στα βορειοδυτικά.

Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι έχουν επικεντρωθεί στη σύναψη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των ανταρτών από το Ζαμπαντάνι και την απομάκρυνση των αμάχων από τα δύο σιιτικά χωριά στα βορειοδυτικά.