Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) περικύκλωσε χθες το βράδυ ένα σημαντικό προπύργιο των ανταρτών στη βόρεια Συρία, έπειτα από κάτι λιγότερο από μια εβδομάδα μαχών στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 121 άνθρωποι, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Από την Κυριακή, η τζιχαντιστική οργάνωση κατέλαβε μια σειρά κοινοτήτων γύρω από τη Μάρεα, μια πόλη που θεωρείται η πιο σημαντική δεξαμενή μαχητών και όπλων στην επαρχία Χαλέπι για τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον τόσο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και εναντίον του ΙΚ.

Η μικρή αυτή πόλη, 35 χλμ. βόρεια της πόλης Χαλέπι, βρίσκεται επίσης πάνω σε μια οδό στρατηγικής σημασίας που οδηγεί στα σύνορα με την Τουρκία.

«Το βράδυ της Παρασκευής το ΙΚ κατέλαβε το χωριό Τλαλίν, περικυκλώνοντας εκ των πραγμάτων πλήρως τη Μάρεα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι τζιχαντιστές πολιορκούν πλέον την πόλη από ανατολάς, από βορρά, από νότο και από τα νοτιοδυτικά», εξήγησε.

Εξάλλου το ΙΚ «ελέγχει διά πυρός την οδό στα δυτικά της πόλης που οδηγεί προς τα τουρκικά σύνορα», σε απόσταση 25 χιλιομέτρων.

Το χωριό Τλαλίν «βρίσκεται πλέον στα χέρια του ΙΚ», επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μάμουν αλ Χάτιμπ, ο διευθυντής του Shahba, μιας τοπικής υπηρεσίας ειδήσεων η οποία τάσσεται εναντίον του καθεστώτος.

«Το ΙΚ βιάζει τα χωριά μιας και τις πόλεις μας τη μια μετά την άλλη, φωνάζουμε βοήθεια και κανένας δεν μας αποκρίνεται», έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Βάσει ενός απολογισμού του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 76 αντάρτες και 45 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ την Κυριακή. Η τζιχαντιστική οργάνωση ανατίναξε έξι αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες κατά τη διάρκεια της επίθεσής της.

Η Μάρεα ήταν μια από τις πρώτες πόλεις οι οποίες είχαν εξεγερθεί εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011. Από εκεί είχαν εξαπολύσει την επίθεσή τους οι αντάρτες το 2012 στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καταλαμβάνοντας ανατολικές συνοικίες της άλλοτε οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας.