Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης απέκλεισαν την περασμένη εβδομάδα νομική προσφυγή για να αφεθεί ελεύθερος για λόγους υγείας ένας κρατούμενος στην φυλακή του Γκουαντάναμο, το βάρος του οποίου είναι σήμερα 33,5 κιλά καθώς κάνει απεργία πείνας εδώ και 8 χρόνια.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι προσηλωμένος με σοβαρότητα στον στόχο του να κλείσει την φυλακή του Γκουαντάναμο προτού ολοκληρωθεί η προεδρική του θητεία το 2017, αντέδρασαν οι δικηγόροι του 36χρονου κρατούμενου από την Υεμένη, Τάρικ Μπα Όνταχ.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έχουν δώσει εδώ και πέντε χρόνια το πράσινο φως για την απελευθέρωση του Μπα Όνταχ από το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, στην αμερικανική βάση στην Κούβα, όπου 116 άνδρες βρίσκονται φυλακισμένοι 14 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Αυτός υποβάλλεται σε αναγκαστική σίτιση με σωληνάκι στην μύτη από το 2007 που σταμάτησε να καταναλώνει στερεά τροφή. Η απώλεια βάρους που είχε τους τελευταίους 18 μήνες ενέτεινε τους φόβους μεταξύ των δικηγόρων του ότι μπορεί να πεθάνει από ασιτία. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα.

Η υπόθεση του Μπα Όνταχ προκάλεσε διαίρεση στους κόλπους της κυβέρνησης. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, στο οποίο υπάγεται το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, ζήτησαν οι κυβερνητικοί δικηγόροι να αντιταχθούν σε μια νομική προσφυγή με αίτημα την απελευθέρωσή του για λόγους υγείας, η οποία έγινε από τους δικηγόρους του τον Ιούνιο.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστήριξαν ότι η μεταγωγή αυτού του κρατούμενου θα έδινε κίνητρο και σε άλλους να κάνουν απεργία πείνας. Αντιθέτως αξιωματούχοι στο υπουργείο Εξωτερικών υποστήριζαν την απελευθέρωσή του.

Οι συνήγοροι του κρατούμενου, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τον πακιστανικό στρατό κατά μήκος των αφγανικών συνόρων και είχε κατηγορηθεί ότι εκπαιδεύτηκε στην χρήση όπλων για να πολεμήσει στο πλευρό των Ταλιμπάν, σημείωσαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε να έχει δώσει εντολή στους κυβερνητικούς δικηγόρους να μην αντιταχθούν την περασμένη Παρασκευή στην νομική αυτή προσφυγή.

Υπάρχουν άλλες 6 τέτοιες προσφυγές, στις οποίες η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει να μην αντιδικήσει.

Ο Μπα Όνταχ ήταν ένα τεστ για το πως ο πρόεδρος θα μπορούσε να επιτύχει την μεταγωγή περισσότερων από τους 52 κρατούμενους που παραμένουν στο Γκουαντάναμο παρ'ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για την απελευθέρωσή τους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να κλείσει την φυλακή του Γκουαντάναμο, η οποία έχει επικριθεί διεθνώς λόγω της ωμής μεταχείρισης των κρατουμένων σε αυτήν. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο υιοθέτησαν νόμους που εμποδίζουν την μεταγωγή κρατουμένων στο αμερικανικό έδαφος.