Η ιρανική αστυνομία εξαπέλυσε ένα νέο κύμα εντοπισμού και κατάσχεσης των δορυφορικών κεραιών, οι οποίες μολονότι θεωρούνται παράνομες αποτελούν ένα κοινό θέαμα στις στέγες των κατοικιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η αστυνομία της Τεχεράνης κατέσχεσε πάνω από 2.000 δορυφορικά «πιάτα» μόλις σε μία ημέρα, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία εκστρατεία εναντίον των μηχανημάτων λήψης που επιτρέπουν στους Ιρανούς να παρακολουθούν μία πλειάδα από αλογόκριτα προγράμματα και διεθνείς ειδήσεις, οι οποίες δεν μεταδίδονται από τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Προτεραιότητα της αστυνομίας είναι πρώτον να κατασχέσει τις δορυφορικές κεραίες που είναι ορατές και κατόπιν να στραφεί κατά των ιδιοκτητών τους», τονίζει η εφημερίδα Τεχράν-ε-Εμρούζ, επικαλούμενη τον επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας Αχμαντρεζά Ραντάν.

Το Ιράν έθεσε υπό παρανομία τις δορυφορικές κεραίες στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στα πλαίσια της προσπάθειας να αποκρουσθεί η ‘πολιτιστική επίθεση της Δύσης’ , όπως διατείνεται η Τεχεράνη.

Η αστυνομία στρέφεται και εναντίον όσων δεν τηρούν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του Ισλάμ, όπως και όσων βγάζουν δημοσία βόλτα τους σκύλους τους (που θεωρούνται «μιαρά ζώα» από το Ισλάμ), ή ακόμη τα έχουν μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Μολαταύτα, οι απαγορεύσεις αυτές κατ’ ουσίαν αγνοήθηκαν ευρέως στη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του νυν προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του μετριοπαθούς Μοχάμαντ Χαταμί, ο οποίος επεχείρησε να αποκαταστήσει μέγα τμήμα από τις πολιτικές ελευθερίες μετά την εκλογή του το 1997.

Καίτοι οι σκληροπυρηνικοί κύκλοι του Ιράν χειροκρότησαν την πρωτοβουλία κατά των δορυφορικών κεραιών, δεν είναι λίγοι οι κύκλοι και εντός του καθεστώτος που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την εισβολή της αστυνομίας στην ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Το φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μεταδίδει μάλιστα τις δηλώσεις του δικαστή Μοχαμάντ Χοσέιν Σαμλού-Αχμαντί, ο οποίος τονίζει πως η αστυνομία δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να εισέρχεται στις κατοικίες των πολιτών και να κατάσχει δορυφορικές κεραίες.

Παράλληλα και ο Σαλμάν Ζακέρ, μέλος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, τονίζει στην Τεχράν-ε Εμρούζ πως «δεν είναι σωστό να λέμε πως οι δορυφορικές κεραίες είναι κακές και πως όποιος παρακολουθεί τέτοια προγράμματα θα πρέπει να συλλαμβάνεται. Θα πρέπει επίσης να μιλούμε ανοικτά για το ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα».

Πάντως, οι ιρανοί τηλεθεατές ξένων προγραμμάτων δηλώνουν πως η απαγόρευση δεν πρόκειται να τους σταματήσει και τονίζουν εμφαντικά πως δεν προτίθενται «να χάνουν τον χρόνο τους παρακολουθώντας (τα επίσημα) επαναλήψιμα τηλεοπτικά προγράμματα».