Αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο, EULEX, συναντήθηκαν με τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τα όσα υποστηρίζει ο Ελβετός γερουσιαστής περί παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, με εμπλοκή μελών του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου".
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντικ Μάρτι σε έκθεσή του για το Κόσοβο, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της Πρίστινας, αναφέρει πως στο παράνομο αυτό εμπόριο εμπλέκονταν και πρωτοκλασάτα στελέχη του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου", όπως ο νυν πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Η εκπρόσωπος της EULEX, Ιρίνα Γκουντέλιεβιτς, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ ότι αξιωματούχοι της EULEX συνάντησαν τον Ντικ Μάρτι.

Η ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο ήρθε σε επαφή με τον Ελβετό γερουσιαστή και την ομάδα του προκειμένου να προχωρήσει σε προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης.

Η διερεύνηση της υπόθεσης προβλέπεται σε ψήφισμα που υιοθέτησε νωρίτερα φέτος η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.