Σάλο προκαλεί στη Ρωσία μία μακάβρια πρωτοβουλία χρηστών μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ διοργάνωναν διαγωνισμό για την καλύτερη σέλφι με... πτώματα.

Ο ιδιότυπος διαγωνισμός οργανώθηκε από μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Μια selfie με τους νεκρούς» μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte -του ρωσικού αντίστοιχου του Facebook- που είναι πολύ δημοφιλής στη Ρωσία. Οι διαχειριστές της σελίδας προσέφεραν βραβεία από 1.000 μέχρι 5.000 ρούβλια (από 13 μέχρι 68 ευρώ περίπου) για τις καλύτερες φωτογραφίες με πτώματα. Οι συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να χαμογελούν δίπλα στο πτώμα επειδή «οι νεκροί έχουν φύγει για έναν καλύτερο κόσμο».

Η συγκεκριμένη σελίδα, που έχει 500 μέλη, προσέλκυσε την προσοχή των αρχών όταν προσέφερε 5.000 ρούβλια για την καλύτερη φωτογραφία του πτώματος μιας 13χρονης η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Σίκτιβκαρ, στη βόρεια Ρωσία. Κάτοικοι τη πόλης και συγγενείς του κοριτσιού θορυβήθηκαν από τον διαγωνισμό καθώς φοβήθηκαν ότι κάποιοι μπορεί να προέβαιναν στη σύληση του τάφου της.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένας άνθρωπος ή περισσότεροι« είπε ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, ο Αλεξάντρ Σιντιούσοφ. Η έρευνα μόλις ξεκίνησε και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κυρώσεις αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές του ιστοτόπου, πρόσθεσε.

Ο ένας από αυτούς, που ονομάζεται Άλφρεντ Πολιακόφ, έχει αποκλειστεί από το Vkontakte λόγω της «ύποπτης δραστηριότητάς» του στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικοινώνησε μαζί του, πρόκειται για έναν 28χρονο που κατοικεί στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και δηλώνει πρώην καθηγητής πανεπιστημίου.