Έφεση αναμένεται να ασκήσει η εισαγγελία της Νοτίου Αφρικής κατά της απόφασης για καταδίκη του Όσκαρ Πιστόριους σε «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης τον περασμένο Οκτώβριο –πέντε χρόνια για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας»– η κατηγορούσα αρχή γνωστοποίησε την πρόθεσή της να εφεσιβάλει αυτήν την απόφαση «σοκαριστικής επιείκειας». 

Ωστόσο ο εισαγγελέας πρέπει να καταθέσει τα επιχειρήματά του εγγράφως ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό ακριβώς έκανε σήμερα.

Οι δικηγόροι του πρώην πρωταθλητή των Παραολυμπιακών Αγώνων, ηλικίας 28 ετών, έχουν προθεσμία ως την 17η Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν με τη σειρά τους τη δική τους έγγραφη απάντηση. Το Δικαστήριο αναμένεται να τοποθετηθεί το Νοέμβριο.

Για τον εισαγγελέα, είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο πρώην πρωταθλητής του στίβου σκότωσε «χωρίς πρόθεση», καθώς πυροβόλησε τέσσερις φορές με το όπλο του στην πόρτα της τουαλέτας μέσα στη νύχτα, ακριβώς στο ύψος ενός ανθρώπου, καθώς πίστευε ότι ένας ληστής κρυβόταν μέσα.

Ο Πιστόριους, σχολιάζει η εισαγγελία περιγράφοντας το σκεπτικό της, «γνώριζε ότι υπήρχε ένας άνθρωπος πίσω από την πόρτα (και) πυροβόλησε σκόπιμα».

«Το μοναδικό λογικό συμπέρασμα, βάσει των όσων συνέβησαν, πρέπει να είναι, τουλάχιστο, ότι αρπάζοντας ένα όπλο, προχωρώντας προς το δωμάτιο του μπάνιου με την πρόθεση να πυροβολήσει, γνωρίζοντας ότι υπήρχε ένα ανθρώπινο ον πίσω από την πόρτα, σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο, και πυροβολώντας τέσσερις φορές (...) είχε την πρόθεση να σκοτώσει το πρόσωπο που βρισκόταν στο δωμάτιο του μπάνιου» επισημαίνεται στο κείμενο που μεταβιβάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Το γεγονός ότι το θύμα δεν ήταν τελικά το πρόσωπο που ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει (ή σκεφτόταν να σκοτώσει) είναι ένα σφάλμα που δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας» συνεχίζει η εισαγγελία.