Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει το μεταναστευτικό τους τελευταίους μήνες, όπου η χώρα μας έχει γίνει κέντρο εισόδου για χιλιάδες άτομα.

Πέραν όμως από τις εικόνες στην Κω, τη Λέσβο και τα άλλα νησιά της χώρας, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει η και η Τουρκία, με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας να είναι συγκλονιστικά. 

Σχεδόν 18.300 επίδοξοι μετανάστες διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές στο Αιγαίο σε διάστημα ενός μήνα, όπως ανέφερε η Τουρκική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το διάστημα μεταξύ 17ης Ιουλίου και 17ης Αυγούστου, 18.226 «παράτυποι μετανάστες», περιλαμβανομένων 5.276 την εβδομάδα μεταξύ 10ης και 17ης Αυγούστου, διασώθηκαν από το λιμενικό σώμα της Τουρκίας, επισήμανε η κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου.

Από τις αρχές του έτους, 36.511 μετανάστες έχουν περισυλλεχθεί από το Αιγαίο, ένας αριθμός που καταδεικνύει ότι οι μισοί από τους μετανάστες που έχουν διασωθεί το 2015 περισυλλέχθηκαν τον περασμένο μήνα.

Η τουρκική κυβέρνηση κάνει λόγο επιπλέον για «μία σημαντική αύξηση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών (...) από τις αρχές του έτους».

Παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, ο διάπλους παραμένει ένα επικίνδυνο εγχείρημα για τους πρόσφυγες καθώς ταξιδεύουν με σαπιοκάραβα.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι παράτυποι μετανάστες επιβιβάζονται σε παλιές λέμβους, που βυθίζονται στην θάλασσα» διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.