Η κινεζική εταιρία στην οποία ανήκει η αποθήκη στην Τιαντζίν δεν είχε άδεια για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, την οποία τελικά έλαβε μόλις δύο μήνες πριν από την καταστροφή της περασμένης εβδομάδας όπου σκοτώθηκαν 114 άνθρωποι. 

Δύο τεράστιες εκρήξεις στο δέκατο πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου, στη βόρεια Κίνα, την περασμένη Τετάρτη ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τον εντοπισμό τοξικών χημικών στην ατμόσφαιρα. 

Ο απολογισμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 114, με περισσότερους από 700 τραυματίες και άλλους β, κυρίως πυροσβέστες, να αγνοούνται ακόμη. Οι εκρήξεις κατέστρεψαν μια μεγάλη βιομηχανική έκταση και τις γύρω κατοικίες ενώ συγκλόνισε περιοχή αρκετών χιλιομέτρων. 

Η ιδιοκτήτρια εταιρία της αποθήκης Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics δεν είχε λάβει πιστοποίηση διαχείρισης επικίνδυνων εμπορευμάτων για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Ιουνίου 2015, ωστόσο συνέχισε να δραστηριοποιείται στη διαχείριση επικίνδυνων χημικών, μετέδωσε το Νέα Κίνα επικαλούμενο αξιωματούχο της εταιρίας που δεν κατονομάζεται. 

Έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κρατικής Διοίκησης Βιομηχανίας και Εμπορίου επιβεβαιώνει ότι η Ruihai Logistics δεν είχε την κατάλληλη άδεια λειτουργίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. 

Δέκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Ruihai Γου Σουεγουέι και ο αναπληρωτής επικεφαλής Ντονγκ Σεσουάν συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη, γράφει σήμερα στο microblog της η επίσημη εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία.

Τα τηλέφωνα της εταιρίας δεν λειτουργούν από την Πέμπτη και τα ηλεκτρονικά μηνύματα που τής έχουν σταλεί δεν έχουν λάβει απάντηση.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν περίπου 700 τόνοι του θανατηφόρου χημικού κυανιούχου νατρίου στην αποθήκη στην οποία σημειώθηκαν οι εκρήξεις.