Την έκθεση για την πτώση της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές απέρριψε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι, χαρακτηρίζοντάς την άνευ αξίας. 

«Το πόρισμα της έρευνας της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την πτώση της Μοσούλης είναι άνευ αξίας», έγραψε ο Μάλικι στη σελίδα του στο Facebook. Η έκθεση «βρίθει πολιτικών διαφωνιών και στερείται κάθε αντικειμενικότητας» έγραψε και συνέχισε: 

Αυτό που συνέβη στη Μοσούλη είναι μια συνωμοσία που σχεδιάστηκε στην Άγκυρα, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αρμπίλ.

Ο Μάλικι, νυν αντιπρόεδρος του Ιράκ, βρίσκεται σήμερα στο Ιράν για συνομιλίες με τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του.

Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, κατά την έναρξη της μεγάλης επιχείρησής του στο βόρειο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014, κατατροπώνοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η έκθεση, που υποβλήθηκε την Κυριακή στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Σαλίμ αλ-Τζουμπούρι, εμπλέκει 35 ακόμη αξιωματούχους, ανάμεσά τους ο τότε υπουργός Άμυνας Σάαντουν αλ-Ντουλάιμι και ο τότε κυβερνήτης της επαρχίας Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι πρωτεύουσα, Ατιλ αλ-Νουτζάιφι.

«Κανένα από τα ονόματα που υπάρχουν στην έκθεση αυτή δεν θα διαγραφεί, όλα τα ονόματα θα διαβιβαστούν στην δικαιοσύνη (...) και οι υπεύθυνοι για την πτώση της Μοσούλης θα κληθούν να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο Τζουμπούρι.


TAGS