Οκτώ διακινητές συνέλαβε η ιταλική αστυνομία ως υπεύθυνους για την ανείπωτη τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης. 

Οι οκτώ πιστεύεται πως ανάγκασαν μετανάστες να παραμείνουν στο αμπάρι ενός αλιευτικού στη Μεσόγειο, την ώρα που 49 εξ αυτών υφίσταντο ασφυξία από τις αναθυμιάσεις της μηχανής του πλεούμενου.

Ορισμένοι από τους διακινητές πιστεύεται ότι κλώτσησαν τα κεφάλια μεταναστών όταν προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν και να βγουν από το αμπάρι διότι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, δήλωσε ο εισαγγελέας Μικελάντζελο Πατάνε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κατάνη της Σικελίας.

Οι νεκροί μετανάστες ανακαλύφθηκαν το Σαββατοκύριακο, μέσα στο αλιευτικό 13 μέτρων το οποίο μετέφερε συνολικά 362 ανθρώπους που ήθελαν να φθάσουν στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική.

Επρόκειτο για το τρίτο περιστατικό με δεκάδες θανάτους αυτόν τον μήνα μόνο: την περασμένη εβδομάδα ως και 50 μετανάστες χάθηκαν —και θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι— μετά το ναυάγιο του ντίνγκι στο οποίο επέβαιναν, μερικές ημέρες μετά την ανατροπή ενός σκάφους με έως και 200 νεκρούς στα ανοικτά της Λιβύης.

Οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας 20χρονος Μαροκινός, που φέρεται ότι ήταν ο καπετάνιος του μοιραίου πλεούμενου, ενώ οι υπόλοιποι επτά φέρονται να επέβαλαν την τάξη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές μεταξύ των επιζώντων και ιδίως τους οικείους των θυμάτων. Ο λόγος που εμπόδισαν τους μετανάστες να ανέβουν στο κατάστρωμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ήταν πως φοβούνταν ότι το πλοίο θα ανατρεπόταν.

Οι φερόμενοι ως διακινητές είναι τρεις Μαροκινοί, οι δύο 18 ως 20 ετών και άλλος ένας 30 ετών, τέσσερις Λίβυοι, 18-20 ετών επίσης, και ένας 17χρονος Σύρος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης ανηλίκων.