Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ολλανδία δεν θα μπορέσει να έχει "δική" της πλειοψηφία στη Γερουσία, ύστερα από την ψηφοφορία στα επαρχιακά κοινοβούλια η οποία διεξήχθη σήμερα. Η έγκριση των νομοσχεδίων που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο καθίσταται με τον τρόπο αυτό ακόμα περισσότερο δύσκολη. Είναι η πρώτη φορά μετά από το 1918 που δεν διαθέτει στη Γερουσία πλειοψηφία η κυβέρνηση.

Χάρη στο ακροδεξιό κόμμα το οποίο τάσσεται εναντίον των μεταναστών, το Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, η κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει οριακή πλειοψηφία μιας έδρας (76) στην 150μελή Κάτω Βουλή.

Τα 566 εκλεγμένα μέλη στα επαρχιακά κοινοβούλια είναι εκείνα που, σε δεύτερο χρόνο, καθορίζουν στην Ολλανδία τον αριθμό εδρών του κάθε κόμματος στη Γερουσία, ή Άνω Βουλή. Οι 566 τοπικοί βουλευτές επιλέγουν επίσης τους 75 γερουσιαστές. Καμιά φορά, βάσει παρασκηνιακής συμφωνίας, επιλέγουν γερουσιαστή από ένα διαφορετικό, σε σχέση με το δικό τους, κόμμα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από τις σημερινές εκλογές γιά τα επαρχιακά κοινοβούλια, από την πλευρά της κυβέρνησης συνασπισμού το Φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε, το Κόμμα της Ελευθερίας και οι Χριστιανοδημοκράτες θα διαθέτουν μόνον τις 37 από τις 75 έδρες. Μάλιστα, οι 10 έδρες θα είναι του Κόμματος της Ελευθερίας.

Στην Ολλανδία η Γερουσία διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας και επομένως μπορεί να εμποδίσει την ψήφιση ενός νομοσχεδίου.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι "εντούτοις η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερουσία θα μπορεί να υπολογίζει σε μία ακόμα θετική ψήφο, χάρη στην έδρα που κέρδισε, σήμερα, το χριστιανικό κόμμα SGP".

Το συντηρητικό αυτό κόμμα εφόσον κάνει κάποιες παραχωρήσεις μπορεί τελικά να συμμετάσχει στον συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Ρούτε, αναφέρουν οι ίδιοι.

Η πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας προσδιορίστηκε να γίνει την 7η Ιουνίου.