Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στο νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα την ουκρανική κυβέρνηση για την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δύο Ουκρανοί στρατιώτες και πολλοί πολίτες σε συγκρούσεις κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης στα νοτιοανατολικά και στην πόλη Χορλίβκα, που ελέγχεται από τους αυτονομιστές αντάρτες.

«Είναι ανησυχητικό» είπε ο Φαμπιούς ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τη συνάντηση που πρόκειται να έχουν την Δευτέρα στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν και να αποσυρθούν τα όπλα (μεγάλου διαμετρήματος) (...) Κατόπιν, πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να διεξαχθούν εκλογές στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία)», πρόσθεσε.