Συμφωνία για τη διαχείριση στη κρίσης μεταναστών που συρρέουν στο στο Καλαί της βόρειας Γαλλίας θα υπογράψουν Παρίσι και Λονδίνο.

Η γαλλοβρετανική συμφωνία προβλέπει «την ενίσχυση από τη μία της κοινής δέσμευσης για την ασφάλεια του λιμανιού, την κοινή και αποφασιστική μάχη εναντίον των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη διακίνηση ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση» επισημαίνεται στο δελτίο τύπου.

Περιλαμβάνει από την άλλη μέτρα «που θα ενισχύουν τους μηχανισμούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αναπτυχθούν στην περιοχή σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους τοπικούς αξιωματούχους, με στόχο ιδίως την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων».

Χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στο Καλαί με στόχο να καταφέρουν να περάσουν στη Βρετανία, η οποία όμως κρατά κλειστά τα σύνορά της.

Οι υπουργοί θα επισκεφθούν το Eurotunnel, όπου οι μηχανισμοί ασφαλείας ενισχύθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν τους επίδοξους μετανάστες να εισέλθουν στον χώρο για να επιβιβαστούν κρυφά στα λεωφορεία.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση του Eurotunnel, ο αριθμός των αποπειρών διείσδυσης έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες νύχτες και δεν ξεπερνά τις 200 απόπειρες κατά μέσο όρο, αφού είχε κορυφωθεί στις 1.700 απόπειρες εισόδου την 3η Αυγούστου.