Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι θα στηθεί προσωρινό κέντρο υποδοχής προσφύγων, με δυνατότητα φιλοξενίας 1000-2000 ατόμων από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

«Η Σερβία θα βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς, μετά την επίσκεψή του σε πρόσφυγες που βρίσκονται προσωρινά στον σταθμό λεωφορείων του Βελιγραδίου.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα αρμόδια κρατικά όργανα έδρασαν οργανωμένα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες και τις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να σας κάνουμε να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας και ότι είστε ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» είπε ο κ. Βούτσις, απευθυνόμενος στους πρόσφυγες.

Ομάδες του Ερυθρού Σταυρού, που συνόδευαν τον Σέρβο πρωθυπουργό στην επίσκεψή του, μοίρασαν χυμούς, φρούτα και πάνες στους πρόσφυγες.

Τα πάρκα του Βελιγραδίου κοντά στους σταθμούς των τρένων και των λεωφορείων της σερβικής πρωτεύουσας είναι ορισμένοι μόνο από τους σταθμούς των προσφύγων στο μακρύ ταξίδι τους προς τη Δύση, καθώς εκτιμάται πως περίπου 500-700 άτομα μένουν εκεί καθημερινά.

 Από την 1η Ιανουαρίου, περίπου 90.000 πρόσφυγες πέρασαν από τη Σερβία, ενώ 2000 εισέρχονται κάθε μέρα στη χώρα. Η πλειοψηφία εγκαταλείπει αμέσως τη χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.